Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort stök i Stockholm – misstänkt upplopp

Flera larm om bränder inkom under onsdagsnatten.
Foto: Läsarbild
Polisen misstänkte upplopp.
Foto: Läsarbild

Polis och räddningstjänst i Stockholmsområdet har fått in flera larm om anlagda bränder under natten mot torsdagen. 

Polisen har en pågående insats i Bagarmossen och räddningstjänsten kunde initialt inte gå in i området på grund av misstänkt upplopp. 

– Det är ungdomar som har samlat ihop material för att tända eld på, säger Pia Glenvik vid polisen. 

Under natten mot torsdagen har larmet gått på flera håll i Storstockholm om anlagda bränder. Polis och räddningstjänst larmades vid 02-tiden till Bagarmossen i södra Stockholm. 

– Vi är där med anledning av att ett tiotal ungdomar har samlats och tänt eld på någonting, säger Pia Glenvik, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen. 

"Brinner bildäck"

Polisen har ingen misstänkt för bränderna. En ungdom har förts hem till sina föräldrar och ytterligare ett par personer har identifierats. 

– Det här är ungdomar som är lediga från skolan. Man önskar att det var fler vuxna som var ute bland de här ungdomarna som faktiskt är ute 3 på natten, säger Pia Glenvik.

Enligt boende i området har det även hörts flera smällar under natten. Även räddningstjänst är på plats, men kunde inte gå in i området initialt på grund av uppgifter om upplopp. 

– Det brinner bildäck och annat möjligt skräp i centrum. Vi väntar på polisens klartecken att gå in, säger Johan Winsnes, ledningförman vid räddningstjänsten i Stockholm vid 02-tiden. 

Räddningstjänsten har under natten även kallats till Sollentuna, på grund av misstänkt anlagda bilbränder. 

Sköts mot polis

Motivet bakom bränderna är oklart. Under onsdagen larmade vittnen om att en beväpnad person gick runt beväpnad i Bagarmossen centrum. 


LÄS MER: Man skjuten av polis i södra Stockholm


Mannen lämnade platsen i bil och stoppades sedan av polis. Då sköt han mot polispatrullen. Polisen besvarade elden och mannen sköts ihjäl. 

Gör ni någon koppling mellan händelsen och de här bränderna? 

– Det är lätt att göra den kopplingen. Men vi gör inte det i nuläget. Det har varit så en tid att på nätterna brinner det bilar. Tyvärr är det så att det verkar vara roligt att idka skadegörelse genom brand, säger Pia Glenvik. 

"Inga spontana kravaller"

Ett vittne berättar hur en grupp på 20-25 personer samlades vid en provisorisk minnesplats för den döde mannen. Kort därefter ska ett flertal personer ha börjat smälla smällare och tända eld på däck. 

– Det var inga spontana kravaller, utan det kändes väldigt planerat, säger vittnet som är övertygat om händelserna hänger ihop. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.