Socialdemokraterna tvingades kalla till krismöte. Foto: Roger Vikström
Socialdemokraterna tvingades kalla till krismöte.  Foto: Roger Vikström

Stort stöd för Juholt efter krismötet

Publicerad
Uppdaterad
På kvällen har landets ledande Socialdemokrater haft krismöte om Juholts hyresskandal.
Men stödet för partiledaren är fortfarande stort.
- Det uttalades ett stort och tydligt förtroende för partiordföranden, säger partisekreteraren Carin Jämtin till TV4 Nyheterna.
Krisen förvärrades på måndagen för S-ledaren Håkan Juholt. Efter att åklagarmyndigheten offentliggjort att en förundersökning inletts om misstänkt bidragsbrott så kallades Socialdemokraternas ledarskikt till flera krismöten över telefon.
Efter mötena i verkställande utskottet och partistyrelsen uttalar sig Carin Jämtin i TV4 Nyheterna.
- Det uttalades ett stort och tydligt förtroende för partiordföranden som partiordförande. Man har uttalat att man ser fram emot att han ska tillbaka in i partiledardebatten på onsdag.

"Stark uppslutning"

Peter Weiderud, adjungerad i verkställande utskottet talar också om att flera uttalade ett starkt stöd till Juholt på krismötet.
- Det var en mycket stark uppslutning bakom partiledaren i ett svårt läge. Det finns inga krav på några drastiska åtgärder från hans sida i det här läget, som time-out eller avgång – absolut inte, säger Weiderud.
Alla ledande socialdemokrater som Expressen.se talat med uttalar sig positivt om partiledaren.
- Jag utgår från att Håkan Juholt reder ut detta och återvinner förtroendet. Jag tror fortfarande på hans förmåga att vara en bra och tydlig ledare för Socialdemokraterna, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.

Gräsrötterna negativa

Bland partitopparna är stödet massivt - men flera vittnar om att gräsrötterna är mer negativa.
- Jag har inga andra kommentarer än att vi har fullt förtroende för vår partiordförande, säger Heléne Fritzon som sitter i partiets verkställande utskott och representerar Skånes partidistrikt.
Hon har haft kontakt med Håkan Juholt på måndagen men vill inte gå in på vad de sagt i sin interna kommunikation.
- Men det ska sägas att det är ett allvarligt läge både för partiet och partiordföranden. Jag har fått mycket reaktioner som jag möter i min kommunala vardag och jag tycker det är viktigt att vi visar de reaktionerna respekt, säger Fritzon till Expressen.se.
Även Peter Hultqvist, ledamot i VU, utrycker sitt stöd.
- Jag har fullt förtroende för Håkan som partiledare, säger han.
Har du fått några kommentarer i ditt distrikt, Dalarna?
- Det är klart att man tycker att det är ett problem, det är inte bra, men det är inte det samma som att man kräver att han ska avgå. Det är en besvikelse över att det har hänt.
De olika krismötena som hölls på måndagen var till för att "informera om det som har skett", enligt Socialdemokraternas presschef Dan Svanell.

"Tar inte timeout"

Socialdemokraternas presschef, Dan Svanell, hälsar att skandalerna kring Håkan Juholt inte på något sätt påverkar hans ställning som partiledare.
- Han fortsätter precis som planerat, nu är han i full färd med att förbereda sig för partiledardebatten på onsdag. Det var sedan tidigare planerat att han skulle använda dagen och morgondagen till det, och det gör han trots det här som har kommit i dag.
Har det varit tal om någon timeout?
- Han tar inte timeout, han fortsätter som planerat och så får nu den här processen ha sin gång och under den tiden kommer varken han eller någon annan kommentera frågan som har föranlett det här utan det får hans advokat göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag