Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man och kvinna hittades döda utanför Vilhelmina

Fjällräddare och hemvärnet har sökt efter de försvunna personerna i Vilhelmina kommun. Foto: Läsarbild
Ett stort antal personer har involverats i sökarbetet. Foto: Läsarbild

En man och en kvinna hittades döda utanför Vilhelmina i Västerbotten på måndagen. 

Mannen – en jägare – var försvunnen sedan lördagen. Kvinnan saknades sedan söndagen.

Enligt polisen har de ingen koppling till varandra.

– Det handlar om en olycklig slump. 

Det var vid 15-tiden på lördagen som den 70-årige jägaren – en man – anmäldes försvunnen. Han hade varit ute och jagat ett par mil utanför Vilhelmina i Västerbotten och mannens jaktlag blev oroliga när man plötsligt förlorade kontakten med honom.

– Han hade haft kontakt med sitt jaktlag hela tiden när han var ute och jagade, men efter klockan 15 så var det ingen som hörde något från honom, säger polisens vakthavande befäl John Enzinger.

Den försvunne jägarens hund återvände redan på lördagen och togs om hand av jaktlaget, berättade VK

Mannen ska ha varit bekant med området. John Enzinger beskriver området där man sökte efter mannen som svårt.

– Det är ett skogsområde och det är väldigt snårigt med höga berg och djupa myrar, säger han.

Mannen och kvinnan hittades döda utanför Vilhelmina

På måndagen meddelade polisen även att en kvinna, mellan 60 och 70 år gammal, saknades i ett område ett par mil bort. Kvinnan hade varit försvunnen sen söndagen.

"Polis fick under förmiddagen in ett samtal om en kvinna mellan 60 och 70 år som saknades sedan gårdagen. Delar av de resurser som söker efter den försvunne jägaren har nu anslutit för att söka den försvunna kvinnan", skrev polisen via sin hemsida.

Bland annat sattes helikopter och hundförare in i sökinsatsen. 

– Det har varit en stor insats med ett 30-tal från hemvärnet och ytterligare ett 30-tal fjällräddare som varit ute i skogarna och gjort ett otroligt bra arbete, säger Malin Eriksson, polisens insatschef för sökarbete i Vilhelmina. 

Under måndagen hittades både mannen och kvinnan döda. Västerbottens-Kuriren var först med att berätta att jägaren påträffats, två kilometer från den plats han senast sågs.

– Vi hittade honom i samband med att vi sökte i skogen. Det var en fjällräddare med hund som fann honom. Vi vet inte vad dödsorsaken är, säger Malin Eriksson.

Mannen ska ha varit hemmahörande i Danmark. Det finns ingen misstanke om brott och mannens anhöriga är underrättade. 

På måndagskvällen meddelade polisen att också kvinnan har hittats död. 

På sin hemsida skriver polisen: 

Kvinnan som under förmiddagen anmäldes försvunnen i området Våmsjölandet i Vilhelmina kommun är anträffad avliden. Hon hittades av polisens helikopter. Anhöriga är underrättade. Ingen misstanke om brott."

Polisen ser inget samband mellan mannen och kvinnan utanför Vilhelmina i Västerbotten

Polisen ser inget samband mellan mannen och kvinnan. Området där kvinnan försvann ligger, enligt Johan Aittamaa vid polisen, ungefär fem mil bort från den plats där jägaren hittades död.

– Det är inga personer som känner varandra, utan en olycklig slump att det har inträffat samtidigt, säger Johan Aittamaa. 

Eftersom man redan tillkallat stora polisresurser kunde man, när kvinnan anmäldes försvunnen, snabbt fokusera på sökandet efter henne. 

– Vi kunde omprioritera resurserna och det är polishelikoptern som hittar henne. Hon har varit ute och vandrat, som jag förstår det. Anhöriga har, genom "hitta min Iphone", sett en ungefärlig position, och sedan har helikoptern kunnat hitta henne, säger Johan Aittamaa. 

Polisen tror att det är olyckor eller sjukdomsfall som ligger bakom dödsfallen.