Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvååriga Valde har hittats välbehållen

MC-fantasten David Pettersson, 35, från Kalmar bestämde sig för att göra en insats och hjälpa till och var den som hittade Valde, 2, i skogen.
Foto: Mikael Sjöberg
Valde, 2, ligger nu och sover på sjukhuset efter dramat i skogen.
Foto: Privat
"Det var jätteskönt att få krama om honom igen", säger pappa Matias.
Foto: Mikael Sjöberg
Över 1 000 personer var ute och letade efter Valde i natt.
Foto: Fredric Gustafsson/Foto-Mike

2-årige Valde har hittats.

Pojken hittades i skogen några hundra meter från huset där han försvann.

– Han ligger och kramar en nalle som han fått från ambulanspersonalen, säger pappa Matias till Expressen.se från ambulansen.

Pappa Matias sitter i ambulansen och berättar om de lyckliga nyheterna.

– Ambulanspersonalen säger att han är nedkyld och blöt, men han ser välbehållen ut. Nu ligger han under värmefiltar och kramar en nalle som han fått av ambulanspersonalen, säger han.

Även farmor är med i ambulansen och båda två har fått krama om lille Valde.

– Det var jätteskönt att få krama om honom igen. Han blev överlycklig över att träffa mig och farmor.

När han hittades hade han bara på sig T-shirt, jeans och ett par skor.

Hittades av mc-förare

Valde ska ha hittats av en mc-förare som sökte i terrängen.

– Det är rörande. Vi har jobbat konstant sedan vi fick höra om detta och det är en fantastisk nyhet, säger Kenneth Söderlund.

Hela natten har frivilliga från Missing people och polisen letat efter Valde, 2.

Det var vid 16-tiden som Valde försvann från sin farmors hem i Vikmanshyttan, Hedemora.

Först strax före klockan 11 på lördagsförmiddagen kunde Stefan Dangardt, informationsansvarig på polisen i Dalarna, bekräfta att han hittats i skogen en dryg kilometer från huset.

– Jag har precis fått den uppgiften, sade han då.

Enligt polisen tyder allt på att pojken lämnat bostaden, och det finns ingen misstanke om brott.

Hörde dörren

Allt började när hans farmor hade åkt till vårdcentralen tillsammans med Valdes bror. Valde var kvar i huset med farmors sambo men när sambon var på toaletten hörde han hur dörren öppnades.

– Han har larm på dörren så det pep. Han gick ut från toaletten, men då var Valde borta, säger Matias, som ville gå ut med en bild för att informationen om försvinnandet ska spridas.

Enligt sambon ska han ha varit borta max tre minuter och på den tiden hann Valde försvinna. Han började direkt söka efter honom på en cykel och ringde sedan till farmor som sökte med bil. Vid 17.30 kontaktades polisen.

Stor insats

Matias var och arbetade, men lämnade jobbet när han förstod allvaret i situationen. Han bor bara nedför gatan från huset där Valde försvann och familjen och polisen sökte igenom båda fastigheterna flera gånger.

Hela den lilla byn engagerades i letandet och polisen satte in ett stort sökpådrag med polishelikopter, värmekameror och hundar.

– Det är en massiv polisinsats som pågår. Vi kommer inte sluta leta bara för att det har blivit mörkt utan vi kommer att fortsätta leta hela natten om det behövs, sade Göran Lekander på länskommunikationscentralen i Dalarna.

Även Missing people i Dalarna hjälpte till i sökandet tillsammans men lokalorganisationen i Gästrikland.

Hittades på förmiddagen

Under natten mot lördagen hade sammanlagt omkring tusen personer varit ute och sökt efter Valde säger Kenneth Söderlund, pressansvarig på Missing People i Sverige.

Vid 7-tiden fanns det fortfarande inte något spår efter pojken.

– Vi har inte hittat något som går att koppla till grabben. Men vi ger inte upp och kommer att fortsätta tills vi hittar honom.

Bostaden, där Valde försvann, ligger i ett område med tät skog. Det är torrt i markerna, men under natten var det ner mot fyra plusgrader i området och oron var mycket stor. Men strax före klockan 11 hittades Valde lyckligtvis vid liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.