Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort politiskt stöd för att stoppa barnäktenskapen

Björklund: ”En satsning för att bekämpa hedersvåld”
Förslag om utreseförbud.
Foto: SHUTTERSTOCK

Att som barn riskera att föras utomlands för att ingå äktenskap vill en majoritet av riksdagen stoppa.

– Vi måste skydda de mest skyddsvärda barnen, och det här är några av dem, säger Juno Blom, Liberalernas ledamot i justitieutskottet, till Sveriges Radio.

73-punktsuppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, har kommit fram till en rad åtgärder mot hedersrelaterad brottslighet. Det handlar bland annat om att straffet för brott med hedersmotiv ska skärpas.

Under våren har en statlig utredning varit ute på remiss. Flera olika förslag har presenterats för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.

”Inget barn ska behöva vara med om det”

Ett av förslagen handlar om ett utreseförbud. Förbudet rör barn under 18 år som riskerar att föras utomlands för att där ingå äktenskap eller könsstympas, skriver Sveriges Radio.

– Vi får tyvärr allt fler rapporter om att barn förs ut ur landet till sina hemländer och könsstympas på vidriga sätt, och inget barn ska behöva vara med om det, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till SR.

Johan Forssell.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förbudet ska då ingå i LVU, Lagen om vård av unga.

Ekots rundringning visar att utreseförbudet har fått stort stöd i riksdagen.

Partier som säger ja till förslaget: Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Vänsterpartiet har inte tagit ställning till förslaget.

Böter eller fängelse i högst ett år

Den som för ut ett barn ur landet eller på annat sätt främjar ett barn att resa utomlands strider mot det föreslagna förbudet. Straffet ska då bli böter eller fängelse i högst ett år.

Juno Blom.
Foto: SUSANNA FORSELL

Både Sverigedemokraternas talesperson i familjerättsfrågor Mikael Eskilandersson och Liberalernas Juno Blom tycker att straffet är för lågt.

Utreseförbudet är inte okontroversiellt. I ett remisssvar från Justitieombudsmannen står det att det krävs ”mycket starka skäl” för att införa förbudet och därmed begränsa medborgares rätt att lämna landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.