Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort polistillslag mot människosmugglare

Polisen misstänker att den skett med minibussar, bland annat över Öresundsbron.Foto: Ronny Johannesson

Polisen slog i morse till mot flera adresser i Stockholmsområdet. Man tror sig ha avslöjat en härva av omfattande människosmuggling.

Två personer har anhållits misstänkta för att ha transporterat människor till Sverige mot betalning.

– Det är ett allvarligt brott och vi misstänker att det gjorts i stor omfattning, säger åklagare Isabelle Bjursten.

Två män i 30-årsåldern greps i morse i en gryningsräd organiserad av internationella åklagarkammaren och gränspolisen.

Männen hade övervakats under en tid och på tisdagen anhölls de i sin frånvaro – misstänkta för grovt organiserande av människosmuggling.

– Det är en insats som pågått under en tid. Av olika anledningar blev tillslaget av i morse, säger åklagaren Isabelle Bjursten.

Smugglades med minibussar

Ytterligare en man i samma ålder har anhållits i sin frånvaro men han befinner sig fortfarande på fri fot.

– Vi vet i nuläget inte om vi kommer att kunna hitta den personen eller inte, säger Isabelle Bjursten.

Männen misstänks ha organiserat människosmuggling av uppemot 100 personer under hösten 2014.

– Vi tror att det är smuggling som skett genom Europa. Det ska röra sig om syriska flyktingar som är hämtade från EU-land med slutdestination Sverige. Sen vet vi inte om alla personerna hamnat i Sverige, säger Isabelle Bjursten.

Europeisk insats

Männen tros även ha varit inblandade i själva transporterna. Polisen misstänker att den skett med minibussar, bland annat över Öresundsbron.

Människosmugglingen berör även andra europeiska länder. Utredaren Ulf Djurberg på gränspolisen säger att flera transporter har stoppats i andra EU-länder.

– Det finns andra länder som också jobbar med det här och personer har gripits i andra länder. Men vi har huvuddelen av utredningen här i Sverige.

Är de här männen huvudmän i ett större europeiskt sammanhang?

– Jag låter det vara osagt. Vi jobbar utifrån de förutsättningar vi har nu. Jag vill inte gå in på vilka andra länder det handlar om i nuläget.

Kan handla om miljonbelopp

Transporterna ska ha skett mot betalning – i vinstsyfte.

Expressens reporter Kassem Hamadé träffade nyligen en människosmugglare i Turkiet med dold kamera. Smugglaren berättade då att han tar omkring 60 000 kronor att föra en syrisk flykting från Turkiet till Sverige. Med de priserna skulle den nu uppdagade människosmugglingen kunna handla om miljonbelopp.

Åklagaren Isabelle Bjursten vill i nuläget inte kommentera hur mycket pengar människosmugglingen har genererat.

– Man har gjort husrannsakningar på fler än två adresser, men alla adresser kan kopplas till de här männen. Det är väldigt mycket material som nu ska gås igenom, säger hon.

Fler förhör i morgon

Enligt utredaren Ulf Djurberg har ett första inledande förhör hållits med männen. Varken polis eller åklagare vill gå in på hur de ställer sig till brottsmisstankarna.

– De har sagt vissa saker i förhör som jag inte vill gå inte. Vi har väldigt mycket material att arbeta med och utredningsläget ser gott ut, säger han.

Ytterligare förhör kommer att hållas med männen under torsdagen. Senast på lördag ska åklagaren besluta om männen ska begäras häktade.