Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stort polispådrag vid Iran-demonstration

Stort polispådrag vid Iran-demonstration
Polisen möter demonstranter vid Irans utrikesminister, Javad Zarifs, besök i Stockholm.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen är på plats för att kontrollera en ordningsstörning.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Ett tumult bröt ut Frösunda torg i Solna utanför Stockholm på onsdagen.

Där pågick en stor demonstration med anledning av att Irans utrikesminister Javad Zarifs besök på fredsinstitutet Sipri.

Flera personer omhändertogs av polis och tre fördes till sjukhus. 

– De bråkade så pass att polisen kände sig manad att ingripa, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen. 

Redan i går demonstrerade flera personer då Javad Zarif mötte Margot Wallström (S) vid utrikesdepartementet i centrala Stockholm. Demonstranterna hade samlats på Gustav Adolfs torg och polisen tryckte tillbaka med batonger, hundar och hästar.

Strax före klockan 12.30 på onsdagen kom ännu ett larm om ordningsstörningar i samband med protester mot Javad Zarifs besök. Inne på Sipri har utrikesministern under förmiddagen hållit en föreläsning om ”Internationell rätt och unilateralism”. 

Vid Frösunda torg samlades ett hundratal demonstranter och en del syntes diskuterar friskt med polisen. 

På plakaten stod budskap som ”Stop the killings”, stoppa dödandet, som syftar på bristen på mänskliga rättigheter i Iran, skriver TT.

Tryckte ner demonstranter på marken

Enligt Expressens utsände på plats stod flera ambulanser parkerade runt torget. Ett 40-tal demonstranter hade dessutom lastats på en buss av polisen. 

– Kring 15 personer trycktes ner på marken, vissa med handfängsel, säger Expressens utsände på plats Alex Ljungdahl. 

Tre personer omhändertogs och 62 personer avlägsnades med stöd av polislagens paragraf 13, skriver polisen på sin hemsida. Tre personer fördes till sjukhus med ambulans. 

– Det betraktades initialt som lindriga skador, men personerna behövde vård som inte kunde göras på plats, säger Eva Nilsson, presstalesperson för Stockholmspolisen. 

Det var efter att ministern avslutat sitt besök och lämnat platsen som bråket bröt ut, enligt polisen.  

– De bråkade så pass att polisen kände sig manad att ingripa eftersom vi såg brott framför våra ögon, vilket kan vara misshandel bland annat. Men om det sedan upprättats anmälan om misshandel vågar jag inte svara på, säger Eva Nilsson. 

Enligt Sipris pressavdelning fortskred evenemanget som planerat och föreläsningen påverkades inte av demonstrationen. 

Margot Wallström: ”Ett verktyg”

På onsdagseftermiddagen har Margot Wallström kommenterat Javad Zarifs besök via sin Twitter:

”Diplomatiska kontakter är inte en belöning - det är ett verktyg. Med så mycket att diskutera med Iran: kärnavtalet, Jemen, mänskliga rättigheter, Stena-fartyget, Hormuz mm så kan hälsningsritualer inte få stå i vägen,” skriver utrikesministern.

Senare på eftermiddagen hovrade en helikopter över Sveavägen i Stockholm och delar av gatan spärrades av. Enligt polisen berodde det på en transport av utrikesministern Javad Zarif. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.