Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort polispådrag mitt i centrala Umeå

Ett vittne berättar för SVT Västerbotten att den sett poliser i området redan vid 12-tiden och att flera polisbilar dök upp vid 16-tiden. Foto: Skärmdump

Ett stort polispådrag skedde kring Rådhustorget i Umeå under söndagseftermiddagen, skriver SVT Nyheter Västerbotten.

Polisen ska ha fått indikationer på att personer med högerextrema kopplingar ska ha rört sig i staden.

– Det kom in till oss i går kväll och vilken agenda de hade var oklart, säger Mona Andersson, jourhavande förundersökningsledare.

Enligt Aftonbladet gjorde polisen redan i lördags ett tillslag mot en lägenhet där personer med nazistkoppling uppehöll sig.

Vittnen berättar för SVT att sedan 16-tiden har polisen i Umeå haft en stor insats. Enligt polisens vakthavande befäl Dan Andersson kan det handla om att polisen eftersöker en efterlyst person. Varför personen är efterlyst vill inte polisen berätta.

– Vi söker efter en efterlyst person, säger han.

Men enligt jourhavande förundersökningsledare Mona Andersson rörde det sig om något annat och att händelsen var kopplat till högerextremism.

– Vi fick indikationer i går kväll om att personer kopplat till den högerextrema sidan hade vistats i länet, säger Mona Andersson.

Flera polisbilar

Hon berättar vidare att indikationerna tydde på att de högerextrema personerna skulle hålla en manifestation.

– Vi kunde inte utesluta att det skulle röra sig om någon typ av brottslig manifestation och med tanke på det som hände i Stockholm i helgen beslutade vi att vidta åtgärder, säger Mona Andersson.

Händelsen Mona Andersson tänker på inträffade i fredags när ett gäng maskerade män jagade personer med utländskt utseende i Stockholm.

– I och med det har vi under dagen intensifierat informationsinhämtning och under tiden tagit in fler poliser i yttre tjänst för att trygga den allmänna ordningen och säkerheten, säger Mona Andersson.

Enligt Aftonbladet ska indikationerna ha tytt på ett våldsamt upplopp och haft ett samband med händelserna i Stockholm.

– Det är uppgifter som inte alls stämmer och jag har inte sagt det alls. Den reportern måste ha hört fel eller missuppfattat mig. Vi har inte alls fått sådana indikationer alls, säger Mona Andersson.

Extrainkallade poliser

Hon vill inte heller bekräfta uppgifterna om att polisen i Västerbotten i lördags ska ha gjort ett tillslag mot en lägenhet, där ett antal personer med kopplingar till en naziströrelse uppehöll sig. Där ska polisen ha hittat knogjärn och kommunikationsradio, enligt Aftonbladet.

– Det stämmer inte alls. Vi har inte gjort ett sådant tillslag alls i lördag, säger Mona Andersson.

Enligt Mona Andersson har syftet med de extrainkallade poliserna varit för att förhindra att något skulle hända i Umeå.

– Vi har fått information om att personer utifrån med oklar agenda har setts i Umeå, säger hon.

Insatsen i Umeå är avblåst och ingen har gripits i samband med insatsen.

– Det har inte hänt något och det har varit lugnt, säger Mona Andersson.