Jimmy Bergman, 34, bor i Östberga och var under natten orolig: "Jag såg bil efter bil efter bil slagen. Men min bil var oskadd. Det var så skönt. Men det här är galet." Foto: Anna-Karin NilssonJimmy Bergman, 34, bor i Östberga och var under natten orolig: "Jag såg bil efter bil efter bil slagen. Men min bil var oskadd. Det var så skönt. Men det här är galet." Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmy Bergman, 34, bor i Östberga och var under natten orolig: "Jag såg bil efter bil efter bil slagen. Men min bil var oskadd. Det var så skönt. Men det här är galet." Foto: Anna-Karin Nilsson
Widad Danial och Qusai Hanna har bott länge i Östberga, men efter oroligheterna funderar de nu på om de ska bo kvar i området: "Det är jättetråkigt." Foto: Anna-Karin NilssonWidad Danial och Qusai Hanna har bott länge i Östberga, men efter oroligheterna funderar de nu på om de ska bo kvar i området: "Det är jättetråkigt." Foto: Anna-Karin Nilsson
Widad Danial och Qusai Hanna har bott länge i Östberga, men efter oroligheterna funderar de nu på om de ska bo kvar i området: "Det är jättetråkigt." Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett 20-tal bilar utsattes för skadegörelse i natt. Rutor slogs sönder och vissa bilar brändes. Foto: Anna-Karin NilssonEtt 20-tal bilar utsattes för skadegörelse i natt. Rutor slogs sönder och vissa bilar brändes. Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett 20-tal bilar utsattes för skadegörelse i natt. Rutor slogs sönder och vissa bilar brändes. Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett massivt polispådrag pågick till sent på kvällen. Foto: Anna-Karin NilssonEtt massivt polispådrag pågick till sent på kvällen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett massivt polispådrag pågick till sent på kvällen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett 20-tal bilar har utsatts för skadegörelse och det har förekommit stenkastning mot en linjebuss. Foto: Anna-Karin NilssonEtt 20-tal bilar har utsatts för skadegörelse och det har förekommit stenkastning mot en linjebuss. Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett 20-tal bilar har utsatts för skadegörelse och det har förekommit stenkastning mot en linjebuss. Foto: Anna-Karin Nilsson

Stort polispådrag efter bilbränder i Östberga

Publicerad

Östberga utanför Stockholm drabbades av omfattande skadegörelse i går kväll, och polisen satte in en stor insats.

– Runt 15 polispatruller har varit på plats och det har förekommit skadegörelse mot ett 20-tal bilar. Och minst tre bilar har satts i brand, säger John Larsson, befäl vid polisens kommunikationscentral i Stockholm.

Strax innan klockan 21 på torsdagskvällen fick polisen larm om skadegörelse och flera bilar som stod i brand i Östberga utanför Stockholm. Ett massivt polispådrag ryckte ut och fanns på plats hela kvällen. Vittnen talar om ett stort gäng som förstört bilarna och sedan flytt.

– Det har skett mycket skadegörelse på flera ställen i Östberga men framför allt nordost om Lisebergs fotbollsplan, säger Dan Grip, befäl vid polisens kommunikationscentral i Stockholm.

Ett 20-tal bilar har utsatts för skadegörelse och det har förekommit stenkastning mot en linjebuss och en busskur.

– Vittnen har sett folk slå sönder bilar. Flera bilrutor har krossats och det har brunnit i ett sopkärl, säger Dan Grip.

"Hörde att det small"

Jimmy Berglund, 34, bor i Östberga och berättar att det redan i förrgår var oroligt i området.

– Då brände de upp två sopinkast som vi har. Det var vid klockan 02, vi hörde att det small. Min sambo vaknade av att det luktade rök i hela lägenheten, då har det gått in från luftsuget, säger han och fortsätter:

– Det var jätteobehagligt. Vi har en nyfödd dotter som bara är några månader så det blir ännu mer panikslaget. Tycker man själv att det är jobbigt att andas kan man förstå hur det är för henne.

Jimmy Berglund var rädd att hans bil var en av de som satts i brand eller att den blivit utsatt för skadegörelse.

– Jag såg bil efter bil efter bil slagen. Men min bil var oskadd. Det var så skönt. Men det här är galet.

Widad Danial, 47, och Qusai Hanna har bott länge i Östberga.

– Den här busshållplatsen som de slog sönder, det var första gången. Men bränner bilar gör de varje sommar, säger Qusai Hanna.

Bråken gör att de undrar om de vill bo kvar i området.

– Det är jättetråkigt. Jag kan känna mig rädd ibland när jag går ut, säger Widad Danial.

Ingen gripen efter dåden

Polisen vet ännu inte om det finns någon koppling mellan onsdagens brand och det som hände i går, och inte heller vad som utlöst skadegörelsen. Ingen ska ha skadats, och ingen misstänkt är gripen. Strax före midnatt avbröt polisen sin insats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag