Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stort pådrag vid Stockholms stadshus – nödraketer uppskjutna

Stort pådrag i centrala Stockholm • Se läsarnas bilder.
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild

Polis och räddningstjänst skickades till Stockholms stadshus efter att flera personer larmat om att fyrverkerier och nödraketer skjuts kring byggnaden.

Bilder från platsen visar att hela himlen lystes upp av fyrverkerier och nödraketer.

Enligt polisen ska flera personer sedan försvunnit från platsen i fordon.

– De som låg bakom stannade bilar innan de drog i gång, säger ett ögonvittne.

Vid 19.30-tiden fick många av Stockholmsborna uppleva ett bombardemang av smällare och raketer. Efter fyrverkerishowen fick Stockholmspolisen in flera samtal.  

– Vi har fått in många samtal. Det ska vara flera personer som smällt av både fyrverkerier och nödraketer i närheten av Stadshuset, säger Anna Westberg, presstalesperson för polisen i Stockholm.

Längs med kajkanten ska det ha avfyrats både fyrverkerier, nödraketer och rislyktor. Bilden från platsen visar hur en mängd personer står vid kajen med tända bengaler.

Vittne: De stannade bilarna

– De som låg bakom stannade bilar innan de drog i gång, säger ett ögonvittne.

– De stack så snabbt de var klara, sen kom polisen kort därpå.

När polis kom till platsen hade de misstänka gärningsmännen försvunnit i bilar. Hur många som var delaktiga har man ännu ingen uppfattning om. 

– Man måste ha tillstånd för fyrverkerier, och det finns inget tillstånd som jag känner till. Nödraketer är förbjudna att använda när det inte är en nödsituation, säger Anna Westberg.

Foto: Läsarbild

Kopplas ihop med AIK

Polisen har ännu ingen brottsrubricering på händelsen.

Även räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

– Vi har varit på ett automatlarm vid Stadshuset, i övrigt får vi hänvisa till polisen, säger en ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Efter fyrverkerierna har en mängd bilder publicerats på sociala medier tillsammans med hashtagen #AIK130, som kopplas samman med idrottsklubbens 130-årsfirande. AIK Fotbolls styrelseledamot och tidigare ordförande Eric Ljunggren är en av de som delat fyrverkerierna tillsammans med klubbemblemet. 

”Grattis, världen!”, skriver Ljunggren på sin Twitter.

https://twitter.com/ericljunggren/status/1361388618372284418

Se läsarnas filmer från raketkuppen

Så här såg kuppen ut – både på nära och långt håll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.