Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort oljeutsläpp utanför finländska kusten

Den finländska gränsbevakningens fartyg ”Tursas” sattes in mot oljeutsläppet. Foto: FINLANDS GRÄNSBEVAKNING

Ett stort oljeutsläpp har observerats i Östersjön utanför den finländska kusten, rapporterar medier i Finland.

Upp till 35 000 liter olja har läckt ut sydväst om Finska Utö.

Sjöbevakningen i Finland upptäckte ett oljeutsläpp cirka 25 sjömil sydväst om Finska Utö på torsdagsmorgonen rapporterar Yle. 

Utsläppet är nio sjömil långt och nära en halv sjömil brett. Det rör sig om lätt mineralbaserad olja, enligt sjöbevakningen.

Upp till 35 000 liter

– Enligt uppgifter från bevakningsplanen rör det sig om 10 000 – 35 000 liter olja som har läckt ut, men oljan är blandad med vatten så det är omöjligt att säga exakt hur många liter som har läckt ut, säger kommendörkapten Mikko Hirvi vid Västra Finlands sjöbevakningssektion till Yle.

– Om det är lätt brännolja kommer den att avdunsta under natten, och vi kan plocka upp det som sedan blir kvar, säger han.

Sjöbevakningen kartlägger vilka fartyg som har rört sig i området – för att på så sätt försöka utreda vem som orsakat utsläppet, rapporterar Ålands radio. Enligt Yle finns det ”en handfull” misstänkta fartyg.

Begär in prover

Prover tas från fartyg som passerat området och nu befinner sig i hamnar i Finland. Sjöbevakningen har också begärt in prover från fartyg som varit på platsen och nu befinner sig i hamnar i andra länder.

Gränsbevakningens båtar Turva, Tursas och Uisko har skickats till platsen tillsammans med marinens oljebekämpningsfartyg Halli.

De första oljebekämpningsenheterna sattes in efter klockan 17 lokal tid. Flera enheter anländer senare i kväll och man planerar att arbeta med saneringen under natten.

”Ingen risk för människor”

Myndigheterna kan ännu inte slå fast vilka konsekvenser utsläppet får för miljön.

– Jag kan säga att det åtminstone inte finns någon risk för människor för tillfället, säger kommendörkapten Mikko Hirvi till Yle.