Fredrik Reinfeldt var tydligt frustrerad och irriterad över att vissa länder varit mycket ovilliga att anstränga sig för att nå ett bra avtal. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Fredrik Reinfeldt var tydligt frustrerad och irriterad över att vissa länder varit mycket ovilliga att anstränga sig för att nå ett bra avtal. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Stort misslyckande för klimatmötet

Publicerad
Uppdaterad
Det globala klimatmötet slutade i ett stort misslyckande.
Överenskommelsen som till slut kom når inte upp till målet att begränsa jordens uppvärmning till högst två grader.
Världens stats- och regeringschefer kämpade till långt in på natten mot lördagen för att förhindra ett fiasko. När upplösningen väl kom uppstod förvirring. USA:s president Barack Obama annonserade att en överenskommelse om klimatåtgärder hade nåtts mellan USA, Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika. Han medgav dock att vägen till att stoppa hotet från klimatförändringarna fortfarande var lång och att detta var "början, inte slutet".
- Men detta är ändå en framgång, sade Obama.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy som gärna ville vara först med nyheten hakade på. Han lämnade toppmötet och uppgav att de omkring 30 länderna där var eniga. Bland dem finns världens mäktigaste stater och även de som står för de största utsläppen.

Ställdes in

EU-ordföranden, statsminister Fredrik Reinfeldt, utlyste en presskonferens. Den fick dock ställas in, eftersom det visade sig att ledarna på toppmötet inte alls hade diskuterat klart. Först en och en halv timme senare fanns det en uppgörelse.
- Det har varit mycket tufft, sade Reinfeldt efteråt.
Han medgav att överenskommelsen inte var perfekt och menade att orsakerna var att länder diskuterade andra saker än klimatet och var dåligt förberedda. Från EU-håll pekas Kina ut som den stora syndabocken för det urvattnade resultatet.
- Mötet fick ett positivt resultat, alla borde vara glada, sade Xie Zhenhua, chef för Kinas delegation.
Kina slogs för att slippa åtaganden som bromsar landets ekonomiska utveckling och var emot att det internationella samfundet skulle få kontrollera de självpåtagna åtagandena om utsläppsminskningar.
Den så kallade "Köpenhamnsöverenskommelsen" beskrevs av miljöorganisationer bland annat som en gigantisk besvikelse och en dödsdom för miljoner människor. Även många länderna var besvikna.

Målet nås ej

I överenskommelsen sätts målet upp att jordens temperatur inte ska få öka med mer än två grader. Men inga siffror nämns när det gäller utsläppsminskningar för i-länder eller u-länder. Det nämns inte ens någon siffra för storleken på utsläppsminskningarna till 2050. Tidigare har det hela tiden talats om minst 50 procent, men detta är nu struket.
FN:s klimatpanel har rekommenderat att i-länderna minskar sina utsläpp med 25-40 procent till 2020 för att tvågradersmålet ska kunna nås. Men med de hittills utställda löftena når de inte upp ens till 20. Tanken är nu att i-länderna ska anmäla sina utsläppsminskningsmål i en bifogad lista i överenskommelsen.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso kunde inte dölja sin besvikelse. Framförallt beklagade han att överenskommelsen inte blir legalt bindande. Däremot ska arbetet med att få fram ett legalt bindande avtal fortsätta under 2010.
Överenskommelsen säger också att i-länderna ska ge 30 miljarder dollar i stöd till åtgärder för att skydda de fattigaste u-länderna från klimatförändringar 2010-2012. Från 2020 ska en fond på 100 miljarder dollar årligen finnas för att finansiera klimatåtgärder i den fattiga världen.

Frustrerad

Fredrik Reinfeldt var tydligt frustrerad och irriterad över att vissa länder varit mycket ovilliga att anstränga sig för att nå ett bra avtal.
- Vi har fått anstränga oss för att inte hela processen skulle gå baklänges. Flera länder har klart uttryckt att de inte längre står fast vid tidigare åtaganden, sade statsministern.
Detta är också förklaringen till att det inte finns några siffror för minskningarna av utsläppen till 2050. Tidigare har det talats om minst 50 procent, men nu saknas detta helt.
- Vissa länder vägrade helt enkelt att inkludera siffror, sade Reinfeldt.
- Nu får vi gå vidare på sikte mot ett avtal senare. Vi kan ta ytterligare steg vid nästa möte i Bonn i sommar och sedan har vi nästa stormöte i Mexiko i slutet av 2010.
Han tillade att inget land hade begärt att EU skulle höja sitt bud från 20 till 30 procent.
- Det har inte kommit en enda förfrågan. Många har begärt mer pengar men ingen har uttryckt önskemål om skarpare utsläppsmål.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag