Stort lögnbråk i debatten i natt

Publicerad

GREENVILLE. Nattens debatt blev en av de bråkigaste hittills.

Kandidaterna rök bland annat ihop kring utrikespolitik, George W. Bush och Planned Parenthood.

– Du är den största lögnare i världen, skrek Donald Trump till Ted Cruz.

De sex kandidaterna på republikanernas debatt scen har aldrig varit mer oense. DonaldTrump och Ted Cruz rök ihop så det osade. Även Jeb Bush bråkade som aldrig förr med Donald Trump liksom Marco Rubio. Ben Carson fick knappt en syl i vädret och John Kasich vädjade desperat till sina konkurrenter att lugna ner sig.

– Allt gräl gör att vi ger upp valet till Hillary Clinton, utbrast han vi ett tillfälle.

Bråken började nästan direkt när debatten gick in på utrikespolitiska frågor och handlade bland annat om George W. Bush där Trump gick framhårt.

– Donald Trump har byggt upp en reality-show. Min bror höll oss säkra, sa Jeb Bush till sin brors försvar.

Trump svarade med att Irak-kriget var "ett stort fett misstag" och att det tog fem dagas velande för Jeb Bush att erkänna att hans brors beslut att invadera Irak, med facit i hand, var ett misstag. Marco Rubio ryckte snabbt ut till Bushs försvar och sa att George W. Bush höll USA säkert efter 11 september.

– Hur höll han oss säkra när World Trade Center föll, undrade Trump vilket fick publiken att bua högljutt.

South Carolina har åtta militärbaser och i staten bor mer än 400 000 krigsveteraner så nationell säkerhet är en av de högsta prioriterade frågorna.

Marco Rubios svar:

– World Trade Center föll för att inte Bill Clinton dödade Osama bin Ladin när han hade chansen.

Rubio tillade också:

– Jag tackar gud att det var George W. Bush i Vita huset under 11 september och inte Al Gore.

Lögnbråk

Jeb Bush tog också upp tillfället när Donald Trump kallade John McCain för en "looser" som blev krigsfånge. Bråken handlade också om invandring. Marco Rubio sa bland annat att Ted Cruz ljuger när Cruz säger att han aldrig sagt att han vill ge immigranter som befinner sig illegalt i USA amnesti.

– Det är Rubio som ljuger, svarade Cruz.

Bråket fortsatte sedan kring vem som egentligen ljuger mest och hur Cruz kan veta vad Rubio sagt på spanska om Cruz inte kan tala spanska.

– Det kan jag visst, svarade Cruz och bjöd på en lång harang på spanska.

Ytterligare ett ämne där kandidaterna rök ihop var huruvida Trump är konservativ eller inte och om hans stöttat kvinnokliniken Planned Parenthood.

– De gör fantastiska saker, men jag pratar inte om aborterna, sa han ett svar som fick Ted Cruz att fnysa högt.

– Donald Trump har aldrig varit konservativ utan i hela sitt liv stått bakom liberala politiker inklusive Hillary Clinton, sa Ted Cruz.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag