Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort jubel när Tomas Tranströmer tog emot Nobelpriset i litteratur

Det märktes att det var länge sen en svensk fick ett Nobelpris - när Tomas Tranströmer fick sitt Nobelpris i litteratur så fick han störst applåder och jubel av alla dagens pristagare.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Det bröt ut ett extra stort jubel i Konserthuset när Tomas Tranströmer tog emot litteraturpriset.
Senast en svensk fick ett Nobelpris var 2000.
Tranströmer sitter i rullstol efter en stroke. När han vändes mot publiken efter att ha fått gick det inte att ta miste på hur mycket det betyder för svenskarna.
Författaren lyfte sin hand, som för att tacka, och rättade till sig i rullstolen.
Senast en svensk fick ett Nobelpris var 2000, när Arvid Carlsson fick medicinpriset.
Tranströmer är den åttonde svensken, som får litteraturpriset och den förste sedan Eyvind Johnson och Harry Martinson 1974.
Tomas Tranströmer föddes i Stockholm 1931. Han debuterade 1954 med diktsamlingen "17 dikter". Sedan dess har han givit ut ett stort antal diktsamlingar.
Tranströmer får Nobelpriset "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".

Översatts till 60 språk

Han har översatts till 60 språk.
För 21 år sedan, 1990, drabbades Tomas Tranströmer av en stroke som till stor del har berövat honom talförmågan. Diktningen har dock fortsatt. Hans senaste diktsamlingar är Sorgegondolen från 1996 och Den stora gåtan från 2004.
Karin Olsson, Expressens kulturchef, om Tranströmer:
"Tranströmer skriver så att alla kan begripa det som till sin natur är obegripligt. Språket är kargt, koncentrerat och oändligt vackert.
Konkretionen i metaforerna skapar vägar in i det mystiska och de eviga existentiella frågorna på ett sätt som få andra har lyckats med.
Tranströmer har översatts till ett 60-tal språk. Läsare världen över, inte bara i Sverige, jublar över över att denne diktare nu får ta emot Nobelpriset i litteratur."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.