Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort intresse för Sveriges coronastrategi: "Förvånade"

Så klarade sig Island från utbrottet – strategin liknar Sveriges
Fullt av människor i Rålambshovsparken i Stockholm.Foto: Alex Ljungdahl
Folktätt vid vattnet i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges coronastrategi har väckt stort intresse i utlandet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sveriges coronastrategi fyller spaltmeter i internationella medier – för det mesta är rapporteringen neutral.

– Det har varit ett stort intresse. Vi är förvånade över att Sverige varit i fokus under en så här lång period, säger Sofia Bard, chef för enheten för Sverigebildsanalys på Svenska institutet.

Sedan mitten av mars har internationella medier rapporterat flitigt om Sverige och landets strategi för att hantera smittspridningen av covid-19. Omkring 72 procent av alla artiklar om Sverige har berört just detta ämne, enligt en sammanställning som Retriever har gjort.

– Det började den 23 mars kan man säga, med en artikel i The Guardian som sätter tonen för att Sverige sticker ut. Därefter ser vi en del tolkningar av svenska strategin där man frågar sig varför Sverige valt den här vägen, säger Sofia Bard, chef för enheten för Sverigebildsanalys på Svenska institutet.

Vändningen

Intresset fortsatte att vara starkt i början av april då utrikesminister Ann Linde uttalade sig om strategin. I maj kommenterade Världshälsoorganisationen ämnet och uttryckte bland annat ett resonemang om att Sverige kan vara en modell för andra länder, att Sveriges sätt kan vara mer hållbart över tid än total nedstängning.

Men så i slutet av maj publiceras statistik från universitetet i Oxford som visar att Sverige under en period haft flest dödsfall i covid-19, per capita, i Europa.

– För första gången fick vi göra bedömningen att det skrevs negativt om Sverige och inte neutralt som vi hade sett tidigare, säger Sofia Bard.

”Djupare rapportering”

Det höll i sig i två – tre veckor innan rapporteringen återgick till att vara neutral.

– Det har varit ett stort intresse. Vi är förvånade över att Sverige varit i fokus under en så här lång period, säger Sofia Bard.

Ur ett rent kvantitativt perspektiv kan man se att volymen artiklar om Sverige minskat något hittills i år, jämfört med samma period förra året. Det kan bero på att Sverige ofta nämns i sport- och kultursammanhang, vilka vi sett få av den här våren.

– När vi tittar på volymer är det inte så att det skrivs mer om Sverige den här våren, men vi gör ändå bedömningen att man skriver mycket djupare om Sverige. Det är fler artiklar i stora internationella nyhetsmedier, säger Sofia Bard.

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Så skiljer sig tester mellan antikroppar och T-celler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.