Stefan Löfven och Social-demokraterna har sitt lägsta stöd sedan 2012. Foto: Olle SporrongStefan Löfven och Social-demokraterna har sitt lägsta stöd sedan 2012. Foto: Olle Sporrong
Stefan Löfven och Social-demokraterna har sitt lägsta stöd sedan 2012. Foto: Olle Sporrong
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är det parti som går mest framåt i nya mätningen. Foto: Anna-Karin NilssonJimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är det parti som går mest framåt i nya mätningen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är det parti som går mest framåt i nya mätningen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Fridolin, Romson och Löfven tappar väljare. Foto: Alexander DonkaFridolin, Romson och Löfven tappar väljare. Foto: Alexander Donka
Fridolin, Romson och Löfven tappar väljare. Foto: Alexander Donka

Stort förtroenderas
för Stefan Löfven

Publicerad

Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd sedan raset i samband med Håkan Juholts avgång i februari 2012.

Samtidigt noteras Sverigedemokraterna för en ny rekordsiffra i Expressen/Demoskops väljarbarometer för september.

– Vi behöver bli tydliga med vilka förändringar vi nu genomför och varför, säger S-partisekreteraren Carin Jämtin.

Regeringens kräftgång fortsätter. Och Sverigedemokraterna ökar till nya rekordnivåer.

Samtidigt är alliansen återigen marginellt större än de rödgröna.

Det visar Expressen/Demoskops väljarbarometer för september som presenteras i dag.

– För Socialdemokraterna är tappet sedan valet dramatiskt, konstaterar Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Under Stefan Löfvens ledning har partiet tappat 5,8 procentenheter sedan valet för ett år sedan.

Miljöpartiet tappar också i den nya mätningen och är nu nere på 6,4 procent.

– Det är för alla partier viktigt att i dagsläget visa att man förtjänar väljarnas förtroende. Det är det vi jobbar med varje dag, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

SD ökar

Sverigedemokraternas framgångar den senaste tiden bekräftas också av Demoskops nya väljarbarometer. Sedan valet förra året har partiet ökat med 6,7 procentenheter och får nu 19,5 procent.

– Våra ansträngningar med att bredda och fördjupa vår politik har gett resultat. Alltfler väljare ser oss som ett trovärdigt alternativ, hävdar gruppledaren och partiledarvikarien Mattias Karlsson.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson igen:

– Det är inget jag tror är bra för svensk politik att ett parti som SD växer så stort. Det är långt till val och det är dags för fler partier att vara tydliga med vad man vill att det valet ska handla om och de viktiga utmaningarna för Sverige.

Ny bild av anhängare

Enligt Demoskop är SD:s sympatisörer inte en spegelbild av befolkningen i stort.

– Det finns en överrepresentation av män, boende på landsbygd och av pensionärer. Det innebär emellertid inte längre att partiet är svaga i andra grupperingar. I dag är man klart större än MP bland unga, man är det tredje största partiet bland kvinnor och i storstad, man har fler med akademisk utbildning än FP. Många gamla sanningar kring partiets anhängare kullkastas, säger Demoskops Anders Lindholm.

Två huvudförklaringar

Han hävdar samtidigt att det finns två huvudförklaringar till partiets framgångar i opinionen:

– Den ena är att migrationsrelaterade frågor har gått från att under våren uppfattats som viktigast till att nu helt överskugga alla andra frågor.

– Den andra förklaringen är ett rejält underkännande av, inte bara de två partier som ska vara de brett samlande, M och S, utan även av ledarskapet, där det är under en tredjedel av väljarna som uttrycker förtroende för de båda partiledarna Löfven och Batra.

 

LÄS ÄVEN: K-G Bergström: Stödet för regeringen det sästa någonsin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag