Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stort firande i Chile när homoäktenskap tillåts

En lång kamp innan lagförslaget om samkönade äktenskap röstades igenom i Chiles parlament.
Foto: ALBERTO VALDES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sedan 2015 är registrerat partnerskap mellan personer av samma kön tillåtet i Chile. Nu tillåts äktenskap och därmed kan också samkönade par adoptera.
Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
Många hade samlats utanför parlamentet för att fira.
Foto: ALBERTO VALDES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jubel och stort firande utbröt utanför parlamentet efter att lagen klubbats igenom under tisdagen.
Foto: ALBERTO VALDES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Chiles parlament har röstat igenom en lag som gör det möjligt för samkönade par att gifta sig och adoptera, efter flera år av juridiska strider. 

Jubel och stort firande utbröt utanför parlamentet efter att lagen klubbats igenom under tisdagen.

En lång kamp ledde fram till tisdagens beslut om att tillåta äktenskap mellan personer av samma kön i Chile. Ett lagförslag som majoriteten av landets befolkning ställer sig bakom.

Beslutet möttes av jubel bland dem som befann sig utanför parlamentet.

– Jag är otroligt rörd. Det är svårt att hålla masken, sade Isabel Amor, en av företrädarna för Fundación Iguales, en civilrättslig rörelse för sexuell mångfald, enligt TT.

I Latinamerika har Argentina, Brasilien, Colombia, Costa Rica, Uruguay och 14 av Mexikos 32 delstatera redan infört samkönade äktenskap.

Det var den före detta presidenten Michelle Bachelet som drev frågan om samkönade äktenskap till parlamentet år 2017, men det skulle alltså dröja fyra år innan lagen klubbades igenom. Registrerat partnerskap infördes i landet 2015. 

Fram till 1999 var samkönat sex förbjudet i Chile.

Presidenten: Chile måste garantera friheten

Den nuvarande presidenten Sebastian Piñera, som sitter kvar till mars i år, har ställt sig bakom lagen och visat sitt stöd öppet.

I juni kommenterade presidenten lagförslaget:

– Chile måste garantera den här friheten och värdigheten till alla människor. Jag tycker att vi ska fördjupa värdet av frihet till att inkludera friheten att bilda familj med en älskad, sa presidenten, enligt BBC.

Den 19 december är det val i Chile. Presidentkandidaterna är progressiva Gabriel Boric och socialkonservativa Jose Antonio Kast. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.