Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort dieselutsläpp hotar stränder i Västerås

VLT på plats och följer arbetet.
Ett stort pådrag från Räddningstjänsten ryckte ut på torsdagskvällen för att bekämpa ett stort utsläpp av drivmedel i hamnen.Foto: Mats Adolfsson / VLT
Foto: Google maps

Ett stort dieselutsläpp hotar stränder i Västerås.

– Vi kämpar för att begränsa skadorna så att utsläppen inte når strandkanterna, säger Frank Granath, inre befäl på Räddningstjänsten, på torsdagskvällen

Det rör sig om diesel på ett område av minst 100 gånger 200 meter i hamnen vid Lögarängen i Västerås.

Ett stort pådrag från Räddningstjänsten ryckte ut på torsdagskvällen för att bekämpa ett stort utsläpp av drivmedel i hamnen vid Lögarängen i Västerås. Larmet kom klockan 18.40.

– Ett stort område i gäst- och småbåtshamnen är täckt av diesel. Det var från början 100 gånger 200 meter stort, men det sprider sig på ytan, säger Frank Granath, inre befäl på Räddsam Mälardalen.

Mörkret försvårar arbetet

– Vi kämpar för att begränsa skadorna så att utsläppet inte når strandkanterna. Vårt arbete försvåras av mörkret. Vi har begärt extra hjälp från sjöräddningen, personal från kommunens miljö och hälsa-enhet är också på plats, säger han.

Saneringsmanskapet lägger ut absorberande länsar för att försöka fånga upp dieseln och skydda stränderna.

Orsaken till läckan var först okänd, men senare på torsdagskvällen upptäckte man att dieselutsläppet kom från en båt.

– Polisen kommer att kontaktas eftersom det finns misstanke om miljöbrott, säger Frank Granath.

”Skimmer” i vattnet

En privatperson larmade räddningstjänsten efter att ha sett ett ”skimmer” i vattnet utanför småbåtshamnen, skriver VLT. Det var inte känt hur länge dieseln hade funnits i vattnet.

Kraftiga vindar ökade risken för att utsläppet skulle blåsas in mot stränderna, enligt VLT.

Det rör sig om diesel på ett område av minst 100 gånger 200 meter i hamnen vid Lögarängen i Västerås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.