Snart vid Svartåns strand? Järven kan hålla på att bli din nästa granne. Foto: Epstein Lars
Snart vid Svartåns strand? Järven kan hålla på att bli din nästa granne. Foto: Epstein Lars

Största stammen av rovdjur i mannaminne

Publicerad
Uppdaterad
Sex vargrevir, två övervintrande björnar, gott om lodjur och första järven i modern tid. Örebro län har fått en rovdjursstam som inte går av för hackor.
Och än är det inte för trångt.
- Det finns tillräckligt med mat och utrymme, säger Länsstyrelsens rovdjursansvarige Kjell Johansson.
Just nu finns det hela sex vargrevir i Örebro län. Och de finns närmre tätorterna än man kanske tror. Åtminstone ett av dem gränsar till både Nora och Karlskoga. Men än är det inte för trångt.
– Inte ur vargens synvinkel. Det finns tillräckligt med mat och ytor att röra sig på, säger Kjell Johansson som är rovdjursansvarig på länstyrelsen i Örebro.
Faktum är att vargen inte längre är ett djur som håller sig i nord- och Mittsveriges djupa skogar.
– Ju längre söderut vargen kommer desto mer mat har den, säger Kjell Johansson.

Inte bara varg


Men det är inte vara vargen som har vuxit sig stark och etablerat sig i länet. Det finns gott om lodjur och minst två björnar har valt att övervintra i Örebro län.
– Det brukar väl i och för sig vara någon varje år, säger Kjell Johansson.
Några björnungar har det dock inte tittat fram ur idena.
– Nej det har rört sig om två björnhanar som tillbringat vintern här, säger Kjell Johansson.
Det kanske mest sensationella är nog ändå den (eller de?) järv(ar) som synts i länets norra del, Järven är ett djur som vanligtvis håller till på fjällen en bit längre norrut i landet.
– Men järven har börjat en etablering i skogsland. Inte här men i Medelpad, säger Kjell Johansson.

En vettig samtalston


Alla gillar inte den växande rovdjursstammen.
– Det finns alla typer av åsikter, men här i länet så håller vi oss på en sansad nivå, säger Kjell Johansson.
Han hoppas att även Örebro län ska kunna ha en livskraftig rovdjursstam.
– Men de problem som finns för en del invånare i länet ska vi naturligtvis ta på allvar, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag