Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storspionens kamrat: "Jag blev överraskad"

Foto: Jonas Ekman

Kapten Ebbe Lahrman, 74, var storspionen Stig Berglings chef vid flera övningar i Kustartilleriet.

Dessutom startade de en kamratklubb.

Men då var Bergling redan en fullfjädrad Sovjetspion – utan att hans kamrat anade det.

– Jag minns att Bergling var väldigt intresserad av nycklarna till en rad försvarsanläggningar, säger Ebbe Lahrman till Expressen.

NYA NUBBEVISAN EFTER GRIPANDET

Clubb Bråvikens fester, där Stig Bergling deltog och höll god min, var – med förlov sagt – inga torrlagda middagar...
När Bergling greps skrev hans kompisar i klubben en ny snapsvisa:
"Men produkten den lär läcka
fienden ihop ska säcka
och här finns ingen läcka
sedan Säpo plockats bort..."

Landsförrädaren Stig Bergling, som avled på Stockholms sjukhem klockan 18.50 förra lördagen, började sin militära bana på Kustartilleriet, K A 1 i Vaxholm, där han gjorde värnplikten 1957.

Men han blev också reservofficer och avancerade till löjtnants grad i "Spärrbataljon Bråviken", där Bergling var ansvarig för säkerhetsfrågor.

Bataljonen hade – i händelse av krig – uppgift att försvara inloppet till Oxelösund med omgivningar.

Bergling skickades på FN-uppdrag

Stig Bergling skickades på FN-uppdrag (observatör) till Israel och sedan Libanon 1972. Han hade tidigare samlat på sig hemliga dokument om svenska försvarsanläggningar som han samlat i en pärm hemma i ett kassaskåp.

Nu, 1972, hade han tagit med sig pärmen och sökte kontakt med GRU-officeren Alexander Nikiforov vid Sovjets ambassad i Beirut och erbjöd honom den så kallade FO-koden – en hemlig förteckning av Sveriges försvarsanläggningar, befästningar längs kusterna och mobiliseringsförråd.

Kustartilleriets befästningar fanns naturligtvis med.

Behövde pengar

1973 var Stig Bergling spion, då sålde han pärmen. Han behövde pengar till sitt vidlyftigt liv i sus och dus, kvinnor och fest.

1975 kom Bergling tillbaka till Säpo, där han fick i uppdrag att göra en förteckning över sovjetiska spioner i Sverige. Också den listan sålde han till ryssarna för en – i sammanhanget – spottstyver.

Året därpå – då har Bergling just lärt känna Ebbe Lahrman, också han reservare – började Säpo misstänka att Bergling var spion. Hans schweiziska fästmö anmälde honom för misshandel och berättade samtidigt att hon trodde att Bergling var spion.

Men inget hände förutom att en kommissarie förhörde kvinnan.

Började samarbeta med Lahrman

Stig Bergling och Ebbe Lahrman började samarbeta på övningarna.

– Det jag minns av Bergling var att han egentligen var en kamrat som alla andra.

– Han var borta ganska mycket och åberopade att han skulle in till Säpo. Det var ingen som ifrågasatte det. På den tiden var det om möjligt ännu mera hysch-hysch kring Säpo. Och Bergling var ju anställd på Säpo, säger Lahrman.

De startade en kamratförening, Clubb Bråviken 1978 – bara ett år innan Stig Bergling greps på Ber Gurionflygplatsen i Tel Aviv och så småningom fördes till Sverige.

– Föreningen ansågs vara unik och positiv för försvaret, så att dåvarande ÖB, general Lennart Ljung kom till en av Clubb Bråvikens sammankomster för att hålla ett föredrag, säger Ebbe Lahrman.

"Bergling var mycket intresserad av nycklar"

Han säger också:

– Bergling var mycket intresserad av nycklar. I och för sig hade han ju en ställning som säkerhetschef i förbandet som hade nedsprängda försvarsanläggningar i bergen här och var. Det var nycklar till radaranläggningar, förråd och allt som hade med vår bataljon att göra. Under övningarna fick han dessutom tillgång till hemliga försvarshandlingar, säger Ebbe Lahrman.

Misstänkte du att han hade något lurt på gång?

– Nej, och jag hörde inga signaler om det i förbandet. Och man ifrågasatte ju inte en kille från Säpo. Man antog att det var en person som kontrollerats och klassad som pålitlig.

– När han sedan greps blev jag överraskad, jag hade inte en tanke på att han var spion – men samtidigt blev jag glad eftersom han sa att han inte hade pekat ut några av kustartilleriets anläggningar för Sovjet, säger Lahrman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!