Storslam för Stefan Löfven efter duellen

FÖRKROSSANDE SEGER. Bland kvinnorna i Demoskops webbpanel var Stefan Löfvens övertag stort. 65 procent tyckte att han vann duellen i den gruppen.
Foto: Suvad Mrkonjic

Valårets första duell blev en storslam för Stefan Löfven.

Hos de kvinnliga väljarna var S-ledarens seger förkrossande.

- Jag fick fram det jag ville, jag känner mig bra till mods, sade Stefan Löfven strax efter sändningen.

Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven debatterade skolan, jobben och försvaret i duellen.

- Andra ska avgöra hur debatten gick, sade Stefan Löfven när han gick ut ur studion.

I Demoskops webbpanel gick S-ledaren klart segrande ur striden. På frågan om vem som klarade sig bäst svarade 56 procent Stefan Löfven mot statsministerns 40 procent.

Kvinnorna gillade Löfven

Bland kvinnorna är S-ledarens övertag allra störst, där 65 procent svarade att Löfven vann mot Fredrik Reinfeldts 30 procent. Bland männen var det mer jämt, och Fredrik Reinfeldt hade till och med ett knappt övertag med 50 procent mot Löfvens 48 procent. Stefan Löfven hade ett vässat tonläge och tryckte på att sätta stopp för vinstjakten i välfärden när skolfrågan kom upp. Statsvetaren Jenny Madestam tror att det kan ha varit ett vinnande drag.

- Man kanske tycker att det är bra att Löfven börjar lyfta fram det mer ideologiska om vinster i välfärden. Dessutom lyfter han fram att arbetslösheten har ökat sedan regeringen tillträdde, och det är ändå det valet kommer att handla om, jobben och sysselsättning. Väljarna har nog tagit till sig det här, och frågar sig hur det egentligen står till med sysselsättningen och vad regeringen faktiskt har gjort, säger hon.

Vem klarade debatten bäst?

Så tyckte panelen efter duellen: Demoskop frågade tittarna vem som klarade debatten bäst, Reinfeldt eller Löfven. De stora cirklarna visar vad alla tittarna tyckte om respektive partiledare. De mindre cirklarna visar åsikterna från tittarna uppdelade efter ålder, kön och partisympatier.

Tittarnas snittbetyg: Efter "Agenda" frågade Demoskop tittarna hur väl de tyckte att partiledarna klarade sig i debatten. Tittarna fick ge dem ett betyg mellan 1 och 5. Utifrån dessa räknades sedan ut ett snitt. Den översta röda stapeln visar alla tittares betyg. I de andra är tittarna uppdelade efter kön, ålder eller partitillhörighet.

Så gick undersökningen till

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Målgrupp: Tittare på SVT:s "Agenda" den 16 mars som tillhör den röstberättigade allmänheten.

Frågor: Hur bra tycker du att... klarade sig i kvällens debatt i "Agenda"? Vem tycker du klarade debatten bäst? Varför tycker du att ... klarade sig bäst?

Undersökningsperiod: Den 16 mars 2014.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 679. Observera att det låga antalet intervjuer innebär högre statistisk osäkerhet.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder. För att justera för eventuell över-/underrepresentation i programmets publikprofil vägs resultaten på aktuellt partival.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.