Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storsjukhus tvingas ställa in operationer

Foto: Olle Sporrong

Karolinska tvingas ställa in planerade operationer.

Sjukhusen i Solna och Huddinge har brist på sjuksköterskor samtidigt som många influensasjuka patienter kommer.

– Infektionssjukdomarna var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Klas Östman, presschef på Karolinska.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har varit pressat länge. När extra många patienter kom in med influensa, vinterkräksjuka och andra infektionssjukdomar så gick det inte längre.

Planerade operationer ställdes in för att ge plats på sjukhuset.

Åtgärden är ovanlig.

– Vi har ställt in planerade operationer som man kan vänta med utan att det innebär medicinska risker. Det kan vara olägligt men inte farligt, säger Klas Östman, presschef på Karolinska.

"Alldeles för sent"

De många influensapatienterna som har kommit i början på februari gjorde att det inte gick längre. Men bristen på vårdplatser fanns redan innan och beror främst på bristen på sjuksköterskor.

Oppositionen i Stockholms landsting är kritiska till att inte tillräckligt görs för att lösa situationen.

– Nu är det ett extraordinärt läge, men det som är problemet i botten är att vi har den här bristen konstant, och då klarar man inte topparna som i det här fallet, säger Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.

– Filippa Reinfeldt (moderat sjukvårdslandstingsråd reds. anm) har hänvisat till att man har fattat beslut om att sätta i gång om- och tillbyggnader av akutsjukhusen. Det är bra men det är alldeles för sent. Det lär ju dröja minst fem, sex år innan allt är på plats och vi behöver vidta åtgärder nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.