Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storseger för Fillon i franska primärvalet

François Fillon är favorittippad att bli republikanernas kandidat i nästa års presidentval.Foto: E-Press Photo.Com / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
Men motståndaren, Alain Juppé, har inte gett upp.Foto: Alain Nogues / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES
François Fillon är nära vän med Rysslands president Putin.Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

François Fillon blir franska högerns presidentkandidat.

Hans motståndare Alain Juppé har erkänt sig besegrad.

När de första valresultaten presenterades på söndagskvällen gick han mot en stor seger - med stöd av nära 70 procent av väljarna, rapporterar franska medier.

När de franska vallokalerna stängde klockan sju på söndagskvällen hade mer än 2,9 miljoner fransmän röstat på vem de vill ska vara republikanernas kandidat i nästa års presidentval rapporterar BFMTV i sin live-bevakning - en ökning med omkring fem procent jämfört med första valomgången förra söndagen.

Kampen stod mellan de två tidigare premiärministrarna Alain Juppé, 71, och François Fillon, 62 - efter att tidigare presidenten Nicolas Sarkozy slogs ut förra söndagen.

De första preliminära resultaten presenterades vid halvnio på söndagskvällen – och de pekade mot en stor seger för François Fillon. När siffrorna från en tredjedel av vallokalerna var räknade visade de att Fillon får 68,7 procent av rösterna mot 31,3 procent för Alain Juppé , uppger bland annat Le Monde och BFMTV.

 

 

 

 

 

 

 

Alain Juppé anlände till sin kampanjlokal i Paris strax före klockan åtta för att invänta siffrorna tillsammans med sina medarbetare. Strax efter klockan nio erkände han sig besegrad.

– Jag gratulerar François Fillon till sin stora seger, säger Alain Juppé enligt Le Monde.

– Från och med i kväll ger jag François Fillon mitt stöd och önskar honom en seger i maj nästa år.

Även François Fillon, som ägnat söndagseftermiddagen åt att titta på motortävlingen formel 1, anlände till sitt kampanjhögkvarter strax efter åtta på kvällen. Där bröt stort jubel ut när de första siffrorna presenterades.

 

 

 

 

Fillon var favorittippad efter att ha fått 44,1 procent av rösterna förra söndagen. Google rapporterade samtidigt att antalet sökningar på de två kandidaterna mellan klockan åtta och 14 under söndagen är till Fillons fördel med 63,4 procent sökningar på honom och 36,6 procent sökningar på Juppé.

Vänsteranhängare röstade

Det republikanska primärvalet har engagerat stort då vinnaren troligen ställs mot Nationella frontens Marine Le Pen i nästa års presidentval, och har gjort att även många vänsteranhängare valt att registrera sig för att kunna rösta på någon av högerkandidaterna.

François Fillon röstade i dag.Foto: Eric Feferberg / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Vi tillhör vänstern, men vi anser att valda myndighetspersoner måste ta ansvar och inte stigmatisera delar av befolkningen på grund av deras tro. Vi är framför allt franska, men med någon som François Fillon på högerkanten blir vi oroliga för våra barn, säger gifta paret Nabil och Amina till Le Monde.

De två kvarvarande rivalerna har haft flera verbala fajter den senaste veckan – där mycket tyder på att Fillon är den som får störst stöd hos väljarna. Efter en tv-debatt i torsdags uppgav 57 procent av tittarna att han var den mest övertygande av de två, enligt BBC.

Fillon vän med Putin

Alain Juppé förespråkar en mildare politik än sin motståndare, som baseras på respekt för människors olika religion och etnicitet. I valrörelsen har han även poängterat att han - till skillnad från sin rival – stöder abort och samkönade äktenskap.

 

LÄS MER: Nya högervindar i EU efter Trumps seger

 

Fillon å sin sida hyllar den traditionella familjen, vill begränsa invandringen starkt och bekämpa islamismen samtidigt som han även är nära vän med ryske presidenten Vladimir Putin och anser att sanktionerna mot Ryssland bör lyftas.

– Det blir tuffare och tuffare för Frankrike. Därför måste vi ta till radikala förändringar för att inte förvandlas till ett nytt Grekland, säger Jean Causse till Le Monde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.