För ett år sedan toppade Annie Lööf förtroendemätningarna bland partiledarna – i Demoskops januarimätning hamnar hon på en sjätteplats, för första gången efter SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Sedan mätningen för en månad sedan har Lööfs förtroendesiffror sjunkit från 30 till 23 procent. Bara Liberalernas Jan Björklund och de två miljöpartistiska språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin får nu lägre siffror än Centerledaren.
– Regeringsbildningen har kostat ordentligt på Annie Lööfs förtroende hos väljarna, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.
Förtroendet för Annie Lööf började gå ner efter höstens riksdagsval. Sedan oktobernoteringen på 41 procent har siffrorna sjunkit varje månad.
– Det är en snabb och tydlig nedgång till en förtroendenivå som hon inte varit nere på sedan valrörelsen 2014. Hela förtroendeställningen som hon vunnit sedan dess har tappats på några månader, säger Santesson.
LÄS MER: Annie Lööf har högst förtroende av partiledarna

Arbetsrätten orsak till tappat förtroende bland S-väljare
Den senaste nedgången i förtroende för Annie Lööf beror på att hon tappat bland Socialdemokratiska väljare, menar Peter Santesson:
– Tidigare föll hennes förtroende inte minst bland M-väljare, och det som har tillkommit den senaste månaden är att hennes ställning nu också försvagas bland S-väljare. En viktig faktor är förmodligen att Centerkraven på avregleringar i arbetsrätten är kontroversiella bland många S-väljare.

Den senaste mätningen från Demoskop gjordes innan Centerpartiet under fredagen meddelade att de med största sannolikhet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
Den preliminära uppgörelse som C träffat med S, MP och L innehåller bland annat just avregleringar i arbetsrätten, som Santesson menar är den huvudsakliga anledningen till att Lööf förlorat i förtroende bland S-väljare.
Expressens statsvetare Jenny Madestam tror att förtroendet för Annie Lööf kan öka bland socialdemokratiska väljare efter beskedet om uppgörelsen.
– Annie Lööfs förtroende har dippat just för att hon har gett motstridiga budskap. Det intressanta är hur väljarna reagerar på det beslut som hon nu har fattat, säger Jenny Madestam.
LÄS MER: Kristerssons ilska efter C:s uppgörelse med S
Ebba Busch Thor fortsätter klättra

Samtidigt fortsätter förtroendet för Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor att stiga. Från decembermätningens 36 procent tar hon sig nu, med 40 procent, upp till en delad förstaplats med Socialdemokraternas Stefan Löfven.
I augusti, bara en månad före valet, hade bara 17 procent av svenska folket ganska eller mycket högt förtroende för Busch Thor.
– Utöver förtroendet bland de egna väljarna som är mycket högt, så är det framför allt bland M- och SD-väljare som förtroendet för Ebba Busch Thor är stort och ökar, säger Peter Santesson.
– Under regeringsbildningen har hon hållit en tydlig linje som har uppskattats bland väljare som står till höger. Men samtidigt är hon är en klart polariserande partiledare som inte alls går hem bland rödgröna väljare.
Jenny Madestam:
– Det är intressant att Ebba Busch Thor delar förstaplats med Stefan Löfven. Väljarna uppskattar att hon till motsats från Annie Lööf har varit tydlig. Hon ryggar inte från stöd från SD med en Kristersson-regering.
Hon tror att förtroendet för Stefan Löfven kan gynnas av överenskommelsen.
– Det stärker bilden av honom som den skickliga förhandlaren. Det har varit upp till bevis och han tycks ha lyckats, säger Jenny Madestam.
Björklunds förtroende oförändrat lågt

För Liberalernas Jan Björklund, som fattat i stort sett samma beslut som Annie Lööf under den utdragna regeringsbildningsprocessen, är förtroendesiffrorna oförändrade sedan förra månadens mätning.
Björklund har dock tappat avsevärt i förtroende sedan höstens riksdagsval. Då hade han ganska eller mycket högt förtroende hos 34 procent av väljarna, enligt Demoskops mätning, medan han nu med 20 procent hamnar tredje sist bland partiledarna.
Ebba Busch Thor och Isabella Lövins uppgångar och Annie Lööfs nedgång är statistiskt säkerställda.
Demoskops förtroendemätning för januari
Fråga: ”Hur stort förtroende har du för...?”
Urval: Minst 1 000 intervjuer, slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel
Enhet: Procent ganska/mycket stort förtroende (förändring i procentenheter, jämfört med föregående månad)
Ebba Busch Thor: 40 (+4)
Stefan Löfven: 40 (0)
Ulf Kristersson: 35 (+1)
Jonas Sjöstedt: 31 (-2)
Jimmie Åkesson: 27 (0)
Annie Lööf: 23 (-7)
Jan Björklund: 20 (0)
Isabella Lövin: 18 (+4)
Gustav Fridolin: 12 (-1)