Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Större chans för hbtq-flyktingar att återförenas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP:s migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen berättar att Miljöpartiet jobbat för att få in de nya förslagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen vill öka möjligheter till anknytningsinvandring för hbtq-flyktingar.

Det framgår av ett nytt förslag som nu går ut på remiss.

– Det här är väldigt betydelsefulla förslag som Miljöpartiet har jobbat för att få in, säger Annika Hirvonen, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet. 

I det förslag på Sveriges framtida migrationspolitik som skickades ut redan tidigare i höstas är tillfälliga uppehållstillstånd huvudregel för dem som bedöms vara flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Rätten till anhöriginvandring för dem är begränsad till kärnfamiljen. Det innebär att ett par ska ha bott tillsammans i hemlandet.

Enligt det nya, kompletterande förslaget ska undantag för det kravet kunna göras i fall ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av att deras förhållande inte accepteras i den kultur paret levde i.

”Etablerat förhållande”

– Om du är till exempel homosexuell och kommer från ett land där det är förbjudet helt enkelt, då kan du inte bo tillsammans eller gifta dig. Vi öppnar en möjlighet för att i de fallen kunna återförenas i Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Men man måste kunna visa att det varit ett etablerat förhållande redan i hemlandet.

Hur ska man kunna visa det här? 

– Kravet är att relationen fanns redan i hemlandet och det är fri bevisprövning i Sverige, så man kan använda alla bevis som finns tillgängliga. Men det kan till exempel handla om olika typer av konversationer eller bilder. Det blir upp till Migrationsverket och domstolarna att göra den bedömningen, den här typen av bedömningar gör dem och har erfarenhet av sedan tidigare, säger Annika Hirvonen. 

Morgan Johansson nämner att även andra grupper skulle kunna omfattas, till exempel om ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av släktfejd.

Två andra kompletteringar som nu är klara har regeringen berättat om tidigare. Det ena handlar om att kvotflyktingar ska undantas från försörjningskrav för anhöriginvandring om de inom tre månader efter att ha anlänt till Sverige lämnar in en ansökan.

”Marginella effekter”

Den andra kompletteringen handlar dels om att barn utan asylskäl får beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande, dels om att en vuxen som vistats här med uppehållstillstånd och under den tiden fått en särskild anknytning till Sverige ska kunna beviljas fortsatt uppehållstillstånd även om skyddsbehovet har upphört, till exempel för att det blivit fred i hemlandet. 

– Här har vi fått till en starkare humanitär skyddsgrund. Tillexempel barn som kommer till Sverige när de är 15 år, men inte hinner få permanent uppehållstillstånd eftersom de fyller 18. Och då riskerar utvisning från resten av sin familj som de återförenades med här, säger Annika Hirvonen. 

Enligt Johansson blir effekten av kompletteringarna liten när det gäller antalet anhöriginvandrare.

– De har väldigt marginella effekter, säger han.

Regeringen vill ha in synpunkter på kompletteringarna från remissinstanserna senast den 10 januari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.