Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Större cancerrisk om du haft många sexpartners

Antalet drabbade ökar varje år
Cancerrisken ökar med antalet sexpartners enligt en ny forskarstudie.Foto: Colourbox

Risken för att få cancer ökar om du har haft sex med fler än tio personer i ditt liv.

Det visar en ny forskarrapport, skriver Independent.

Experter från Storbritannien, Österrike, Turkiet, Kanada och Italien har analyserat uppgifter som English Longitudinal Study of Ageing tagit fram. Studien presenterades i medicinska journalen BMJ Sexual and Reproductive Health.

5 722 personer som var 50 år och uppåt intervjuades om hur många sexpartners de har haft i sitt liv och hur deras nuvarande hälsotillstånd är.

Det visade sig att kvinnor som haft sex med fler än tio personer i sitt liv löpte 91 procent större risk att drabbas av cancer än kvinnor som bara haft en sexpartner.

Män som sammanlagt haft två till fyra sexpartners löpte 57 procent större risk att få en cancerdiagnos än män med max en sexpartner i sitt liv. Siffran stiger till 69 procent för män som haft tio eller fler sexpartners.

Risken för kroniska sjukdomar ökar också med antalet sexpartners enligt studien.

LÄS MER: 

Läs det senaste om sex och relationer 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.