Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Orkanen Willa slår till mot Mexikos turistparadis

Tidigt på onsdagen inväntades stormen Willa. 4250 människor i området kring Mazatlán vid Mexicos västkust har evakuerats, uppger AP. Foto: MARCO UGARTE / AP/ TT
Orkanen har nedgraderats till en trea på den femgradiga skalan, men väntas ändå ställa till med stor skada innan den lugnar ner sig. Foto: FRANCISCO PÉREZ / EPA / TT
Orkanen drar in vid den mexikanska västkusten och vänder sedan norrut mot Texas. Foto: AP / TT

Orkanen Willa drabbade Mexikos västkust tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid.

Med vindhastigheter på nära 200 kilometer i timmen och stora mängder regn i bagaget förväntas ovädret ställa till med förödelse, trots att den nedgraderats från kategori fem till en trea.

Stormen bedöms ännu som "livshotande", enligt amerikanska National hurricane center. 

Willa träffade Mexikos nära Isla del Bosque i delstaten Sinaloa, 80 kilometer söder om Mazatlán på västkusten. Det är ett område med flera populära turistorter.

Med vindstyrkor på strax under 200 kilometer i timmen är det förenat med livsfara att vistas ute om man kommer i stormens väg, varnar myndigheterna.

Jordskred och översvämningar

Willa förväntades också dumpa upp till 300 millimeter regn på kort tid, så risken för översvämningar är stor. Över 4 000 personer har evakuerats i det utsatta området, enligt AP.

– Nära kusten kommer ovädret att följas av stora och destruktiva vågor. Regnet kommer att skapa livshotande översvämningar och jordskred, uppger National hurricane center.

https://twitter.com/cnnbrk/status/1054910737611739139

Enligt de första rapporterna från området finns inga uppgifter om skadade människor. Lokala myndigheter har uppmanat invånare i drabbade områden att evakuera eller åtminstone "på egen risk" hålla sig inomhus.

Hotellanställde Albetro Hernandez i Teacapan valde dock att stanna på jobbet samtidigt som hans familj flydde.

"Gatorna ligger öde"

– Det har regnat hela dagen och gatorna är tomma. Allting är stängt, säger Hernandez till Fox 11 Los Angeles. 

På sin väg in över land kommer dock stormen ganska snabbt att mattas av, rapporterar CNN. Enligt prognosen fortsätter Willa i en nordlig bana och drar in över Texas i USA under onsdagen. Då som ett kraftigt regnväder.

https://twitter.com/NHC_Pacific/status/1054902309396901889

Willa bildades ute på Stilla havet och gick från tropisk storm till en kategori 5-orkan i helgen medan den rörde sig in mot Mexikos kust. Den mattades dock av och nedgraderades till en trea innan den träffade land.