85 miljoner amerikaner väntas drabbas av stormen Jonas Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt85 miljoner amerikaner väntas drabbas av stormen Jonas Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
85 miljoner amerikaner väntas drabbas av stormen Jonas Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Svenska Monica är på plats i Washington. Den här bilden togs vid 19-tiden lokal tid. Foto: LäsarbildSvenska Monica är på plats i Washington. Den här bilden togs vid 19-tiden lokal tid. Foto: Läsarbild
Svenska Monica är på plats i Washington. Den här bilden togs vid 19-tiden lokal tid. Foto: Läsarbild
Snöfallet fortsätter under lördagsnatten Foto: LäsarbildSnöfallet fortsätter under lördagsnatten Foto: Läsarbild
Snöfallet fortsätter under lördagsnatten Foto: Läsarbild
"Det är en fråga om liv och död", säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington DC Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt"Det är en fråga om liv och död", säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington DC Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt
"Det är en fråga om liv och död", säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington DC Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt
Foto: Michael Reynolds / Epa / TtFoto: Michael Reynolds / Epa / Tt
 Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Michelle Wegert, 25, som är fast på flygplatsen JFK i New York. Foto: PrivatMichelle Wegert, 25, som är fast på flygplatsen JFK i New York. Foto: Privat
Michelle Wegert, 25, som är fast på flygplatsen JFK i New York. Foto: Privat

Stormen Jonas slår hårt mot USA-kusten

Publicerad

Minst 17 personer uppges ha dött och 85 miljoner människor utefter östkusten har drabbats av ovädret i USA och flyg, tåg och vägtrafik är hårt drabbad.

Staden New Yorks borgmästare Bill de Balsio kallar stormen Jonas - nu mest känd som "Snowzilla - en av de värsta stormarna i New Yorks historia.

Guvernören Andre Cuomo i delstaten New York - som inte ska förväxlas med staden med samma namn - har utropat undantagstillstånd och 600 medlemmar av nationalgardet har kallats in för att hjälpa utsatta invånare.

– Det är en fråga om liv och död, och man ska agera efter det, säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington DC.

Enligt nyhetsbyrån AP har nu 17 personer dött i snöstormen hittills.

 

 

Det handlar i huvudsak om trafikolyckor i de svåra förhållandena med snö och halka, bland annat har en fyrårig pojke mist livet i en av olyckorna.

Men det finns också rapporter om hjärtattack i samband med snöskottning.

Olyckor har inträffat i staterna North Carolina, Virginia, Tennessee, Maryland och Kentucky.

New York City borgmästare sade under lördagen att den massiva snöstorm som nu drabbar östkusten kan vara en av de värsta i stadens historia och att han överväger ett totalt reseförbud. Borgmästare Bill de Blasio sade att meteorologer förutspår nu att det ska falla minst 50 centimeter, kanske över 60 centimeter snö.

Detta skulle då göra "Snowzilla till en av de fem värsta snöstormarna genom tiderna, sade han.

De Blasio säger har redan stoppat all trafik med bussar i New York och överväger alltså ett totalt resförbud.

- Det här är en mycket stor sak, säger han.

Tunnelbanor kommer under lördagen att köra med begränsad service och stora förseningar.

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger under lördagskvällen - svensk tid - att reseförbud mot New York ska införas vägarna spaäärras av vid 20. 30 tiden (14.30 svensk tid). Pendeltåg och annan rälsbunden trafik kommer att stoppas från 22.00 svensk tid - fyra på eftermiddagen svensk tid.

Hittills har över 8300 inställda flygningar, strömavbrott och tåg som inte går. 85 miljoner människor riskerar att drabbas av stormen Jonas, eller "Snowzilla" som den alltså också kallas, enligt meteorologernas prognos just nu.

Flera dödsolyckor

Ovädret har under dagen nått flera stora städer, bland annat Washington DC och New York.

Vädret har redan ställt till det på vägarna och flera dödsolyckor har rapporterats. New York Times uppger att det är nio medan CNN får siffran till åtta. Sex av de bekräftade dödsfallen inträffade i North Carolina efter trafikolyckor.

– Det är en fråga om liv och död, och man ska agera efter det. Jag rekommenderar folk att ta skydd och hålla sig borta ifrån vägarna, säger Muriel Bowser, stadens borgmästare.

Stormen väntas bli den tredje kraftigaste någonsin i Washington och Baltimore, enligt Dan Petersen vid National Weather Services.

– Den här stormen har allt, säger han till Wall Street Journal.

Under fredagen förberedde sig myndigheterna för att ta emot stormen.

– Vi kan inte kontrollera vädret men vi kan vara beredda på vad vädret får för konsekvenser, sa Tom Wolf, guvernör i Pennsylvania till CNN på torsdagen.

 

Svenska Monica Enqvist är press- och kommunikationsråd på svenska ambassaden i Washington.

– Man ska ta myndigheternas varningar på allvar. Och rådet från ambassaden är att man ska följa de lokala myndigheternas information.

Alla myndigheter i Washington stängde tidigare, vid lunch lokal tid, för att personalen skulle ha möjlighet att ta sig hem innan ovädret slår till med full kraft.

Monica Enqvist hoppas att olyckorna uteblir och att det ska flyta så smidigt som möjligt i trafiken och liknande.

– Det jag oroar mig personligen för är att elektriciteten ska slås ut.

Men hennes grannar är hjälpsamma.

– Många är förberedda eftersom de varit med om snöstormar tidigare. Grannar har gett mycket råd, säger hon.

Meteorologerna tror att det kan komma upp till en halvmeter snö och förväntar sig vindar på nära 30 meter per sekund i den värsta vinterstormen som drabbat USA sen "Snowmageddon" 2010.

Under fredagen utfärdades varningar i områden med 85 miljoner invånare, varav minst 40 miljoner bor på platser med varning för snöstorm. Det finns samtidigt risk att tromber blåser upp i de kuststater som gränsar mot Mexikanska golfen, rapporterar Weather.com.

Tennessee och North Carolina drabbades först. På fredagsnatten saknade 132 739 hushåll ström i sydöstra USA, skriver CNN. Utöver det har över 7 600 flyg ställts in under helgen.

8 000 flyg har ställts in

I USA har över 8 000 flyg ställts in, men även i Sverige drabbas flygtrafiken av stormen. SAS har ställt in flera avgångar till USA från Stockholm, Oslo och Köpenhamn. På sin hemsida skriver företaget att ovädret gör att man kan vänta sig stora störningar i flygtrafiken under helgen. Totalt rör det sig om fem avgångar, men fler avgångar kan komma att ställas in. SAS uppger att man kommer att boka om de passagerare som får sina flyg inställda.

– Än så länge är det fem flyg som berörs, om det blir fler är för tidigt att säga. Men vi följer situationen noggrant, kan vi flyga så flyger vi, säger Katrine Sandgren på SAS.

"Hård snö och stark vind kommer att orsaka farliga förhållanden och kommer att bli ett hot mot människors liv och egendom", varnar National Weather Service.

Undantagstillstånd har utfärdats i Pennsylvania, Georgia, Kentucky, West Virginia, Tennessee, Maryland, Virginia, Columbia, New Jersey, New York och North Carolina. I Philadelphia har myndigheter gått ut och uppmanat alla som ser hemlösa på gatorna att larma polisen. Detta så att man kan hjälpa de hemlösa att få tak under huvudet.

Nasa har tagit bilder på den stora stormen i månljuset.

 

 

 

 

 

 

Flera av östkustens storstäder - däribland Washington DC, Baltimore, New York City och Philadelphia - befaras få lamslagen trafik från fredag eftermiddag till söndag morgon.

Redan under onsdagen började snö falla över Washington DC. Huvudstaden pekas ut som en av de folktäta platser där stormen kan komma att dra fram som hårdast.

Staden verkade tagen på sängen av snöfallet och borgmästaren bad om ursäkt för att man inte hade beredskap för att röja vägarna.

I Virginia rapporteras om flera hundra trafikolyckor och milslånga bilköer i halkan. I Baltimore drabbades country-älskare när Garth Brooks tvingades skjuta upp en konsert på grund av stormen.

I många butiker står hyllorna tomma efter att kunderna har bunkrat upp för att klara av flera dagar av storm över helgen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag