Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormen Inga slog till i natt

Varnade bilister. Bernt Bengtsson i Storfors fick agera trafikpolis sedan ett träd fallit ner över vägen. Det dröjde två timmar innan räddningstjänsten kom till platsen – de tyckte att det var för farligt för att ge sig ut på röjningsuppdrag. – Har jag räddat några liv i kväll så var det värt all tid i välden att spendera kvällen här, säger Bernt. Ha full koll på ditt lokala väder - klicka här!
Stormen Inga slog ut elen för ytterligare tusentals svenskar i natt.
Andra fick sina tak bortblåsta eller skrämdes av fallande träd.
De värst drabbade områdena kan få vänta i veckor på att få tillbaka sin el, säger Jonas Andrén, informatör vid Sydkraft.

FAKTA

Fakta/Nu väntar Justin
Meteorologiska institutet, norska SMHI, har sedan i början av 1990-talet döpt oväder för att det ska bli enklare för myndigheter och allmänheten att följa stormen.
För att få ett personnamn ska ovädret vara ett hot mot liv och egendom.
Namnen följer en redan uppgjord lista.
Varannan gång används ett kvinnonamn, varannan ett mansnamn.
Nästa oväder efter Inga kommer att döpas till Justin.

När de hårda vindarna drog in över västkusten slocknade tusentals hem. Runt 100 000 hushåll saknar nu ström. – Några av våra transformatorstationer har förvandlats till järnskrot, säger Christel Thuresson, informationsansvarig på Vattenfall.

"Vad kan vi göra"

Hon tycker inte att företaget kan lastas för att kunderna står utan ström. – Vad kan vi göra åt att träden faller över våra ledningar? Vi har ett projekt att gräva ner ledningar i marken, men det tar tid, säger hon. Vattenfall hade i natt fler än 17 000 abonnenter utan el, Sydkraft över 70 000. Montörer har extrainkallats från Finland, Norge, Tyskland och Danmark. – De nya vindarna kan fördröja reparationerna. Arbetet blir farligt med träd som riskerar att skada vår personal, säger Jonas Andrén. Vägverket varnar allmänheten för att på eget bevåg röja fallna träd från vägarna – risken att de är i kontakt med kraftledningar är stor.

Livsfarligt utomhus

Polisen i Kronoberg, Jönköping och Bohuslän förklarade att det var livsfarligt att vistas utomhus. – Det kan bli storm i vissa vindbyar på upp till 25 meter per sekund, sa Per Lundgren vid SMHI till Expressen i natt. Några dödsolyckor rapporterades inte från nattens oväder. Flera privatpersoner ställde sig vid nedfallna träd och varnade trafikanterna. En av dem var pensionären Bernt Bengtsson. Han kom körande på länsväg 237 utanför Karlskoga och upptäckte att ett träd hade fallit över vägen. – Jag gick ut och varnade bilisterna. Flera sa att de aldrig hade hunnit upptäcka trädet i tid, berättar han. Träd föll på bilar. I Göteborg föll ett träd över ett par parkerade personbilar på Stuartsgatan i Johanneberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.