Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stormen Eleanor skapar kaos: Eiffeltornet stängs

Publicerad

Här slår vinterstormen Eleanor mot Frankrike.

Nu har flera turistattraktioner i Paris tvingats stänga samtidigt som populära skidorter i Alperna stängt ned liftsystemen på grund av ovädret rapporterar BFMTV.

Minst en person har omkommit och 15 personer har skadats i stormen.

Gigantiska vågor piskade in över den nordvästra kusten i franska Normandie vid lunchtid på onsdagen när vinterstormen Eleanor drog in över stora delar av landet med vindbyar på upp mot 140 kilometer i timmen.

– Vågor, vissa av dem fyra meter höga slog in även i skyddade vikar, säger en talesperson för myndigheterna i kustregionen Seine-Maritime till BFMTV.

Ovädret, som har sitt ursprung på Nordirland och redan orsakat stor förödelse på de brittiska öarna, skapar nu kaos över hela Frankrike.

Flera flygavgångar har blivit inställda på olika håll i landet, biltrafiken har dirigerats om då broar varit tvungna att stängas av och det nationella tågbolaget SNCF har även beslutat att ställa in flera tågavgångar då man fruktar att luftburna kablar kan blåsa av samtidigt som träd fallit över rälsen på flera platser.

Skidorter stänger liftarna

Paris är hårt drabbat och flera populära turistmål har tvingats slå igen mitt under julledigheten då hundratusentals människor valt att besöka den franska huvudstaden.

Efter att vindbyar på 140 kilometer i timmen rapporterats runt toppen av Eiffeltornet beslöt myndigheterna att stänga turistattraktionen under onsdagen, flera populära parker har också slagit igen på grund av risken för fallande träd.

"Med anledning av väderförhållandena är Eiffeltornet i nuläget stängt för allmänheten" skriver Eiffeltornet på Twitter.

https://twitter.com/LaTourEiffel/status/948479614124425216

Trots försiktighetsåtgärderna har minst en person avlidit till följd av ovädret. Det var en skidåkare som träffades av ett fallande träd i franska Morillon. Ytterligare minst 15 personer har skadats, varav fyra allvarligt uppger BFMTV. En person vårdas på sjukhus efter att ha träffats av takpannor som blåste ner från ett hus.

Även skidorter i Alperna är påverkade av stormen. Val Thorens, som många svenskar åker till, håller stängt delar av anläggningen på grund av hårda vindar samtidigt som ett större snöfall väntas i regionen och i Val d'Isère är hela liftsystemet nedstängt i nuläget.

Förutom Frankrike berör stormen även Belgien, Nederländerna och Tyskland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag