Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stormen Dorian hotar att slå till mot Puerto Rico

Guvernören har utlyst nödläge.
En satellitbild på stormen Dorian tagen under tisdagen.
Foto: USA TODAY NETWORK / NOAA, NASHVILLE TENNESSEAN VIA I SIPA USA
En man fyller dunkar med bensin på en bensinstation i Puerto Rico.
Foto: THAIS LLORCA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tropiska stormen Dorian närmar sig Puerto Rico och väntas dra in över det amerikanska territoriet under onsdagen.

Experter varnar för att Dorian kan komma att nå orkanstyrka innan den når Puerto Rico och nu förbereder sig invånarna på det värsta.

USA:s president Donald Trump utlyste under tisdagen undantagstillstånd, och har skickat hjälp från fastlandet till Puerto Rico.

Den tropiska stormen Dorian är på väg genom södra Karibien, mot ön Puerto Rico, och växer sig allt starkare.

Dorian ser ut att komma att utvecklas till en orkan innan den når det amerikanska territoriet, rapporterar The Guardian.

Puerto Rico förbereder sig nu för Dorian, som väntas nå ön under onsdagen, innan den fortsätter mot Dominikanska Republiken.

Myndigheter varnar för jordskred, större översvämningar och strömavbrott, bara två år efter att stora delar av Puerto Rico totalförstördes av orkanen Maria.

Guvernören manar till lugn

Puerto Ricos guvernör Wanda Vazquez manar dock till lugn, och säger att man har lärt sig sedan dess, och nu är bättre förberedda.

– Jag vill att alla ska känna sig lugna, säger Wanda Vazquez till The Guardian.

– Det vi upplevde i och med Maria har varit en ordentlig läxa för oss alla.

På tisdagskvällen lokal tid befann sig Dorian 48 mil sydöst om Ponce, Puerto Rico.

Enligt USA:s National Hurricane Center hade Dorian då en vindhastighet på 23,6 meter per sekund. Gränsen mellan storm och orkan går vid 32,7 meter per sekund, enligt SMHI.

Donald Trumps ”falska påstående”

President Donald Trump har utlyst undantagstillstånd i Puerto Rico, hem åt cirka 3,2 miljoner människor, och lovade att skicka hjälp från fastlandet.

Trump passade också på att twittra om stormen Dorian, och skrev under tisdagskvällen: ”Wow! Ännu en stor storm på väg mot Puerto Rico. Kommer det någonsin ta slut?”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1166382203808440320

Vidare skrev presidenten att den amerikanska kongressen förra året beslutat att Puerto Rico ska tilldelas ekonomiskt stöd på 92 miljarder dollar vilket han påstod var ett rekord ”överallt”.

Detta fick borgmästaren i Puerto Ricos huvudstad San Juan, Carmen Yulin Cruz, att se rött.

– Presidenten fortsätter att uttrycka lögner för att sanningen inte riktigt passar honom, säger hon till ABC News.

– Det är inte 92 miljarder dollar, det är närmare 42 miljarder. Och mellan 12,6 miljarder dollar och 14 miljarder dollar har nått Puerto Rico, och fortfarande fungerar det inte som det ska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.