Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormen Dennis drar in över Sverige: ”Bombcyklon”

Nu kommer nästa storm – Dennis.
Ciara skapade höga vattennivåer förra veckan.Foto: KEITH FAIRBROTHER / SPLASHNEWS.C / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Vågorna slår mot en fyr i Sussex, Storbritannien, under stormen Ciara.Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Meteorologerna var förvånade över att det inte kommit några stormar i år. 

Sedan drog Ciara i gång – och nu Dennis. 

Ovädret nådde sent på fredagen Island, där gatorna var tomma på folk.

– Om man ser till hur omfattande det här lågtrycksområdet är, så är det något utöver det vanliga, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm.

På söndagen når ovädret, som den brittiske meteorologen Greg Dewhurst kallar för en ”bombcyklon”, Sverige.

På lördagsförmiddagen befann sig stormen Dennis över Nordatlanten, bortanför Storbritannien. Som allra blåsigast väntas det bli på södra Island.

– Det är faktiskt möjligt att det blir det djupaste lågtrycket som man någonsin uppmätt över Nordatlanten. Det är ett väldigt stort område över Atlanten som det berör, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm. 

Greg Dewhurst på Storbritanniens nationella väderinstitut väljer att kalla stormen för en ”bombcyklon” på grund av det låga trycket.

På bilder från Reykjavik syns gator tomma på bilar och människor, och skolor håller stängt, skriver Iceland Monitor.

– Island har inte så mycket träd som kan falla ned, men det blir nog besvärligt ändå. Hade det varit så blåsigt som det är på Island i Skandinavien så hade det nog blivit rätt stora problem, säger Lasse Rydqvist.

Kommer i två omgångar

Dennis tros inte slå lika hårt mot Storbritannien som Ciara gjorde förra veckan, eftersom den här stormen går längre norrut.

För Sveriges del väntas Dennis börja märkas av på lördagen. 

– Då börjar det blåsa upp mer ordentligt vid Västkusten, säger Lasse Rydqvist.

Det väntas sedan bli fortsatt blåsigt under söndagen med risk för mycket hårda vindar i Västsverige och södra Sverige. Även på ostkusten kan det bli blåsigt. 

Sedan kommer fas två.

– På söndagen kommer vi ha nederbörd kopplat till lågtrycket. Men på måndag, då kommer själva lågtrycket som kommer att föra med sig det starkaste vindbandet, säger Lasse Rydqvist.

”Något utöver det vanliga”

Först på onsdag först ser ovädret ut att klinga av.

– Om man ser till hur omfattande det här lågtrycksområdet är, så är det något utöver det vanliga. Och det är just därför som vi kommer uppleva det i två omgångar, först det väldiga nederbördsområdet, och sedan vindarna, säger Lasse Rydqvist.

Han säger att flera meteorologer var förvånade över att det inte kommit någon storm hittills i år.

– Det som är lite speciellt är att det varit ytterst lite stormar, men nu har det kommit två stycken inom loppet av två veckor, så vi kommer upp i statistiken igen.

Än så länge har inga stormvarningar utfärdats av SMHI. Däremot finns flera klass 1-varningar för kuling och höga vattenflöden på Västkusten och i södra och mellersta Sverige.

Stora flygproblem i England

Sent på lördagseftermiddagen skrev Reuters om flygproblem i England, och det varnas för kraftiga regn och lokala översvämningar.

Bland annat meddelade EasyJet ”signifikanta störningar”, och Lutons flygplats norr om London uppmanar passagerare att först kolla med sitt flygbolag innan man beger sig till flygplatsen.

Totalt 15 översvämningsvarningar har utfärdats i England med med anledning av Dennis. Stormen förväntas ge mycket kraftiga regn, översvämningar och störningar i delar av landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.