Kommentaren från Turkiets president ska ha kommit under en pratsund med Rysslands motsvarighet, Vladimir Putin.
De båda länderna stöttar som bekant var sin part i det kaotiska Libyen.
Ryssland har skickat legosoldater till Khalifa Haftars styrkor, medan Erdogan militärt ställt sig bakom rivalen Fayez al-Sarraj.
Samtliga dessa aktörer är på plats i Berlin. Tillkommer med förbundskansler Angela Merkel, som är mötets värdinna, Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Ett hårt tryck på Libyens båda parter
Trycket är alltså hårt på Haftar och al-Sarraj att lägga ner sina vapen, och i stället inleda en dialog.
Det är inte första gången den uppmaningen kommer. 2017 slöt antagonisterna exempelvis en uppgörelse – som sedan kollapsade.
Och förra helgen ledde Rysslands medlingssamtal mellan dem i Moskva.
Då skrev al-Sarraj under ett avtal om eldupphör. Haftar, efter lång tvekan, lämnade den ryska huvudstaden utan att ha signerat.
Ett preliminärt och skakigt eldupphör är dock redan på plats. Något Turkiet och Ryssland har tryckt på för att få fram.
– Vi ser Berlintoppmötet som ett viktigt steg på vägen mot att befästa eldupphöret och nå en politisk lösning, sade Erdogan på Atatürk-flygplatsen i Istanbul, på väg till Berlin, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Merkel: ”Allt annat vore ett misslyckande”
På söndagseftermiddagen förklarade Angela Merkel:
– Allt annat än ett eldupphör som följs av ett vapenstillestånd och ett strängt vapenembargo vore ett misslyckande.
Mycket talar för att Haftar inom kort tvingas underteckna stilleståndsvillkor som parterna manglat fram.
SR:s ”Ekot” uppger, och hänvisar till källor, att Haftar (vars trupper kontrollerar östra Libyen) och al Sarraj (som leder den internationellt erkända regeringen i huvudstaden Tripoli), vägrar befinna sig i samma rum. Förhandlarna tvingas därför springa mellan de två.
Enades om ”en omfattande plan framåt” på söndagskvällen
Strax efter halv åtta på söndagskvällen stod det klart att länder med intresse i Libyenkonflikten kommit överens om att respektera ett vapenembargo.
– Vi enades om en omfattande plan framåt. Jag kan säga att alla deltagare arbetade riktigt konstruktivt tillsammans, säger Merkel enligt AP.
– Vi är alla överens om att vi ska respektera vapenembargot, och att vapenembargot bör kontrolleras mer kraftfullt än vad som har gjorts tidigare.