Sergei Lavrov och John Kerry. Foto: Matthias Schrader
Sergei Lavrov och John Kerry.  Foto: Matthias Schrader

Stormakter överens om vapenvila i Syrien

Publicerad

Det första steget mot en fred i Syrien kan vara på väg. Vid en presskonferens i München på torsdagen meddelade USA:s utrikesminister John Kerry att ett avtal om eld upphör i Syrien slutits.

– Vi hoppas att det kan ändra det dagliga livet för det syriska folket, sa Kerry som satt på podiet med den ryske utrikesministern Sergei Lavrov.

17 länder är med i överenskommelsen som ska bryta dödläget flera av de stridande parterna kommit överens om en plan som syftar till att bryta dödläget i Syrien genom ett gradvist upphörande av stridigheterna.

– För det första har vi kommit överens om att utvidga det humanitära biståndet, det kommer att ske genast, sa Kerry från podiet.

– För det andra har vi kommit överens om ett upphörande av fientligheter i hela landet.

Kerry erkände att det var ett ambitiöst mål, men att alla länder som hade undertecknat avtalet var bestämda att det skulle gå att genomföra.

Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov sa att ett eld upphör skulle vara svårt att genomföra men kallade avtalet "ett steg framåt",

– Vi är tillsammans väldigt bestämda i vårt mål att minska lidandet för det syriska folket, sa Lavrov på presskonferensen.

 

 

 

Kerry: "Ord på ett papper"

Avtalet betyder inte att attackerna mot terrororganisationer som IS och Nusra-fronten kommer att sluta.

– Vi har inte kommit överens om ett direkt stopp för Rysslands bombningar, men vi har ett löfte om en process som, om den håller, skulle förändra situationen, säger källan enligt Reuters.

 

 

USA:s utrikesminister John Kerry säger att beslutet var enhälligt.

– Alla är överens om hur brådskande det humanitära läget är. Det som vi har nu är ord på papper. Det vi får se de närmaste dagarna är verkliga åtgärder, säger John Kerry, enligt Washington Post.

17 länder är överens

CNN:s källor säger att det sammanlagt är 17 länder, som på ett möte i München, kommit överens om ett hjälpprogram som ska vara i gång i Syrien redan på lördag. Vapenstillestånd ska, enligt CNN-källorna, sedan starta inom en vecka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag