Storm mot Billström efter uttalande om papperslösa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Efter att ha gett sin syn på papperslösa och människor som gömmer papperslösa växer kritiken mot migrationsminister Tobias Billström (M).

Flera politiker har i sociala medier uttryckt skarp kritik mot utspelet. 

"Migrationsministern: 'blonda och blåögda gömmer inte flyktingar' Vad är detta för människosyn?", skriver allianskollegan, riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD), på Instagram. 

Först gjorde migrationsminister Tobias Billström en kovändning efter att i en intervju med Dagens Nyheter pläderat mot den nya reformen att papperslösa ungdomar i Sverige ska få gå i gymnasiet.

– Han sa fel, även ministrar gör fel i bland, förklarade Billströms pressekreterare Linda Norberg till DN dagen efter intervjun. 

Nu växer kritiken ytterligare mot Tobias Billström.

”Inte blonda och blåögda”

I en artikel i Dagens Nyheterpå måndagen kommenterar Tobias Billström människor som gömmer papperslösa. Han menar att gömma flyktingar handlar ofta om att känna sig god. Han tycker vidare att det råder en snedvriden bild om vem som gömmer papperslösa:

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han till DN. 

”Vad är det för människosyn?”

En som reagerat på uttalandet är allianskollegan, den kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber. På det sociala nätverket Instagram skriver hon: 

"Migrationsministern: 'blonda och blåögda gömmer inte flyktingar' Vad är detta för människosyn?"

Och den centerpartistiska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani twittrar:

"Det är alltså bättre att gömma sig, om man är papperslös, hos en blond o blåögd människa kvinna i 50-60 årsåldern. Tack för tips, Billström!"

Vissa frågar sig om Billström kan sitta kvar efter det här. Tomas Nordenskiöld, politisk reporter på Dagens Industri, skriver på Twitter: 

"Frågan är om Billström verkligen kan sitta kvar efter hans uttalande i DN i dag?" 

Vänsterpartiets talesperson i migrationsfrågor, Christina Höj Larsen, säger att de ser ytterst allvarligt på att ha en minister som uttalar sig på det här sättet.

– Vi vill därför jättegärna bjuda Billström på en grundkurs i strukturell rasism hos Expo och kursen Asylrättens ABC, säger hon. 

Expressen.se har utan framgång sökt Tobias Billström för en kommentar. 

Moderaternas partisekreterare Kent Persson sitter upptagen i möten hela dagen och hänvisar till Tobias Billström.


Expressen.se rättar: I en tidigare version stod det att Tobias Billström twittrat under förmiddagen, det var ett gammalt twitter-inlägg. Expressen.se ber om ursäkt över att det blev fel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.