Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storm kring Jeanettes förening för hemlösa

På torsdagen träffade Jeanette Höglund statsminister Stefan Löfven för att överlämna de över 90 000 underskrifterna hon samlat in. ”Det var så stort att jag fick komma dit och att han tog sig tid. Han tog emot oss med värme och verkligen lyssnade”, säger hon.
Jeanette Höglund på demonstrationen i förra veckan.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Nästan 4 000 personer uppges ha deltagit på demonstrationen.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Sedan ”Vid din sida” höll en demonstration och namninsamling till förmån för hemlösa äldre i förra veckan har organisationen varit i blåsväder.

Bland annat har personer bett om att få ta tillbaka sina namnunderskrifter.

Detta då den på papperet opolitiska organisationen anses ha kopplingar till SD.

Nu säger grundaren Jeanette Höglund att hennes pappa, som är aktiv SD-politiker, förvisso sitter med i styrelsen – men tillbakavisar att de skulle ha med partiet att göra.

– Mitt mål är att alla partier går samman, sen får folk säga vad de vill.

”Vid sin sida” bildades av ordningsvakten Jeanette Höglund, känd från kanal 5:s tv-serie ”Tunnelbanan”, hösten 2016. Organisationen beskrivs som en opolitisk ideell förening som hjälper äldre hemlösa i Stockholm.

Från slutet av oktober 2016 och fram till 2017 års slut drog de in nästan en miljon kronor, enligt en bokslutskommuniké de själva publicerat på hemsidan. I fjol hölls en gala där artister som Shirley Clamp, Linda Bengtzing, Tommy Nilsson och Patrik Isaksson uppträdde för att dra in pengar.

Men i samband med att organisationen den 24 april i år ordnade en demonstration, där närmare fyra tusen personer uppges ha deltagit, har det börjat storma i sociala medier.

FOLKSAMLING. Närmare 4 000 personer tågade från Humlegården till Mynttorget under förra veckan.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Det började med reaktioner på att bland andra Jimmie Åkesson medverkade. SD-ledaren har tidigare också besökt soppköket och även haft ett lunchseminarium i riksdagen där Jeanette Höglund medverkat.

Från demonstrationen kunde också den petade SD-politikern Kent Ekeroth synas rapportera för Samnytt (tidigare Axpixlat), där han intervjuade pensionärer som han bland annat frågade om de ”känner till att illegala invandrare får gratis tandvård i Sverige”.

Ville ta bort sina underskrifter

I takt med att det i sociala medier spekulerades att organisationen skulle ha kopplingar till Sverigedemokraterna hörde flera av sig till Vid din sida och ville ta bort sina namnunderskrifter på det upprop som skulle lämnas till Stefan Löfven. I en rad olika inlägg på sociala medier uppmanades personer också att gå ur gruppen, att man skulle sluta dela inlägg och att det var ”uppenbart” var Jeanette Höglund stod politiskt.

Han klarade inte av drevet och jag förstår honom.

Författaren Katerina Janouch, som så sent som i vintras talade på en manifestation där bland annat högerextrema Nordisk ungdom deltog, skrev i samband med detta en text där hon var kritisk över hur ”de goda” bemödat sig att smutskasta och brunsmeta sina kritiker – och pekar ut Jeanette Höglund som det senaste exemplet.

POLITIKER. SD:s partiledare Jimmie Åkesson, liksom Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, höll tal i samband med demonstrationen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Kjell Bergqvist hoppade av

Samma dag valde skådespelaren Kjell Bergqvist, som då var styrelseledamot i organisationen och som tidigare manat folk att inte rösta just på Sverigedemokraterna, att kliva av.

Har på förekommen anledning avsagt mig styrelseuppdraget för Vid din sida. Inga övriga kommentarer behövs. Kjelle B”, skrev han på Facebook den 28 april.

– Kjell Bergqvist valde att lämna på grund av att det blåste SD-vindar. Han klarade inte av drevet och jag förstår honom för han har ett varumärke att skydda. Han ville inte stå kvar där och jag respekterar honom för det, säger Jeanette Höglund och betonar att även Socialdemokraterna liksom Moderaterna hade representanter i tåget, om än inte just partiledaren. 

LÄMNAR. Skådespelaren Kjell Bergqvist valde att hoppa av Vid din sidas styrelse.
Foto: /IBL / /IBL

SD-politiker med i styrelsen

Hon säger att kritiken som nu riktas mot organisationen, att man skulle ha kopplingar till Sverigedemokraterna, är befängd och något som verkligen gjort henne upprörd. 

– Sedan demonstrationen har det stormat rejält och det är så tråkigt att bli svartmålad när man försöker göra något bra. För mig har det varit att hjälpa våra hemlösa pensionärer och det är mitt fokus.

Ja, jag som gammal sosse har blivit SD.

Samtidigt återstår det faktum att hennes pappa Gert Höglund sitter i kommunfullmäktige för just Sverigedemokraterna i Sigtuna, där han också är gruppledare för partiet. Han var också den som var med och startade upp organisationen Vid din sida tillsammans med dottern – och sitter fortfarande med i styrelsen.

– Pappa har jobbat med föreningar innan så han visste hur man gjorde. Men pappa står inte på detta längre. Vi lämnade över det ganska snabbt för att det inte skulle bli några spekulationer. Att pappa är med i SD, det får stå för honom.

Borde ni ha varit mer öppna med det, just eftersom ni säger att ni är opolitiska?

– Det här var 2016, det var tre år sedan. Jag var väldigt grön då och jätteglad att han hjälpte mig med detta. Jag visste inte vad man får säga, göra eller inte göra. Så nej. Att pappa gillar SD... det viktigaste för mig är att man är partipolitiskt obunden. Mitt mål är att alla partier går samman och skapar en lösning på detta problem. Det är mitt syfte, sen får folk säga vad de vill.

Är du själv medlem i något parti? 

– Nej, jag har aldrig varit medlem i något parti. Det är helt absurda saker som påstås.

”Jag som gammal sosse har blivit SD”

Pappan Gert Höglund säger att de har som regel att inte tala politik inom föreningen och att tycker att det är ”förjävligt hur folk, inklusive media, håller på mot oss som lägger ner sena kvällar och nätter efter våra ordinarie arbeten för att utan ersättning göra detta”.

– Ja, jag som gammal sosse har blivit SD de senaste åren då jag inte orkar se hur mitt gamla Sverige faller ihop mer och mer. Sjukvården, skolan, äldrevården, polis, går på knä, för att inte tala om våldet.

GRUNDAREN. Jeanette Höglund talar på demonstrationen som hölls den 24 april.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Svårare för rörelser och initiativ att kontrollera vilka som ger sitt stöd.

Kritik som lyfts har också handlat om att organisationen inte skulle ge mat till personer som inte är svenska medborgare. 

Det stämmer inte, säger Jeanette Höglund.

– Är du pensionär och äldre är alla välkomna. Alla får en kram och mat. Är det så att det kommer en 25-åring från ett annat land, vilket jag inte bryr mig om ifall man gör, då brukar jag säga att det är för våra äldre pensionärer men är du hungrig så har vi lite mackor och kaffe. 

På torsdagen hade Jeanette Höglund ett möte med statsminister Stefan Löfven där hon överlämnade 92 750 underskrifter med uppmaningen ”inga fler hemlösa fattiga pensionärer i Sverige”. Något hon beskriver som ”det största hon gjort”.

– Nu ska jag försöka få till samtal med samtliga partiledare. Det är nästa mål. 

Statsvetaren: Svårare för rörelser att kontrollera

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola och medarbetare i Expressen, har forskat bland annat på politik och social media. Hon säger att det är självfallet att partier tar alla tillfällen akt att förknippas med frågor som de kan vinna på.

– För SD är detta ett sätt att ”värna om de svaga” men med en tydlig svensk profil. Alltså något som partiet tänker att de vinner på att stödja. Kopplingen med SD-politiker i styrelsen underlättar naturligtvis att partiet kan hänga på denna rörelse. 

Hon fortsätter: 

– Dagens sociala medier-landskap gör det svårare för rörelser och initiativ att kontrollera vilka som ger sitt stöd och varför. Utan att vara insatt i Vid din sida kan det antas att det finns delade meningar om koppling till SD.

Vid din sida

Organisationen bildades av Jeanette Höglund 2016 och har som vision att ”alla äldre hemlösa i Stockholm och Sverige ska få möjlighet till de grundläggande värdighetsgrunderna som rena kläder, mat i magen och på sikt en säng att sova i om natten”. 


Hittills har dem bland annat ordnat två galor (2017 och 2018) för att samla in pengar. På galan 2017 medverkade finansminister Magdalena Andersson (S), som tidigare varit och besökt soppköket. Vid båda galorna medverkade en rad kända artister. 


I förra veckan anordnade de en demonstration. 


Vid din sida har inte ett så kallat 90-konto. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.