Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storfusk avslöjat på högskoleprovet

SVT avslöjar ett omfattande fusk på högskoleprovet.
Foto: GUNNAR LUNDMARK/SVD/TT
Fuskarna kan betala uppåt 100 000 kronor och kan sedan komma in på prestigeutbildningar.
Foto: ANDERS YLANDER

Ett omfattande fusk vid högskoleprovet har avslöjats av SVT.

Notan för att få fuska är hög – uppåt 100 000 kronor tar fuskligorna för sina tjänster. 

Flera av fuskarna studerar i dag på prestigefyllda utbildningar, enligt SVT

Nu vill Universitets- och högskolerådet få möjlighet att visitera provdeltagare – och använda störningsutrustning mot mobiltrafik. 

SVT Dold har granskat fusket vid högskoleprovet. Tv-programmet har hittat 87 personer som betalat för att få hjälp med att fuska på högskoleprovet. 

Fuskmetoden är sofistikerad och bygger på att provdeltagaren köper speciella trådlösa öronsnäckor. Fuskligorna fotograferar provet på provdagen och skickar det vidare till en sambandscentral, där en grupp löser frågorna. Sedan får provdeltagarna svaren upplästa i örat under provets gång. 

Expressen har tidigare rapporterat om liknande fuskmetoder och om så kallade spökskrivare på högskoleprovet. 

Kostnaden för att få tillgång till fuskmetoderna uppgår till 100 000 kronor, enligt SVT. 

SVT Dolds kartläggning visar hur personer i 20-årsåldern som inte klarade gymnasiet, kort därefter ändå lyckades få toppresultat på högskoleprovet. SVT:s granskning visar bland annat hur en kvinna som inte talar svenska, lyckats få resultatet toppresultatet 1,85.

"Otroligt tråkigt"

Fusket har pågått i fem år. Flera av fuskarna går i dag på prestigeutbildningar och pluggar till läkare, jurister och tandläkare.

Universitets- och högskolerådet har lämnat en begäran till regeringen om att få tillåtelse att kroppsvisitera samtliga provdeltagare, rapporterar SVT. Dessutom vill man använda störningsutrusning i provlokalerna för att slå ut all mobil teknik – vilket Polismyndigheten och Försvarsmakten har tillgång till i dag. 

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt och vi gör vad vi kan utifrån hur regelverket ser ut i dag, därav vår skrivning till regeringen om att man behöver titta på det här, säger Tuula Kousmanen avdelningschef på UHR till SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.