SVT avslöjar ett omfattande fusk på högskoleprovet. Foto: GUNNAR LUNDMARK/SVD/TTSVT avslöjar ett omfattande fusk på högskoleprovet. Foto: GUNNAR LUNDMARK/SVD/TT
SVT avslöjar ett omfattande fusk på högskoleprovet. Foto: GUNNAR LUNDMARK/SVD/TT
Fuskarna kan betala uppåt 100 000 kronor och kan sedan komma in på prestigeutbildningar. Foto: ANDERS YLANDERFuskarna kan betala uppåt 100 000 kronor och kan sedan komma in på prestigeutbildningar. Foto: ANDERS YLANDER
Fuskarna kan betala uppåt 100 000 kronor och kan sedan komma in på prestigeutbildningar. Foto: ANDERS YLANDER

Storfusk avslöjat på högskoleprovet

Publicerad

Ett omfattande fusk vid högskoleprovet har avslöjats av SVT.

Notan för att få fuska är hög – uppåt 100 000 kronor tar fuskligorna för sina tjänster.

Flera av fuskarna studerar i dag på prestigefyllda utbildningar, enligt SVT

Nu vill Universitets- och högskolerådet få möjlighet att visitera provdeltagare – och använda störningsutrustning mot mobiltrafik.

SVT Dold har granskat fusket vid högskoleprovet. Tv-programmet har hittat 87 personer som betalat för att få hjälp med att fuska på högskoleprovet.

Fuskmetoden är sofistikerad och bygger på att provdeltagaren köper speciella trådlösa öronsnäckor. Fuskligorna fotograferar provet på provdagen och skickar det vidare till en sambandscentral, där en grupp löser frågorna. Sedan får provdeltagarna svaren upplästa i örat under provets gång.

Expressen har tidigare rapporterat om liknande fuskmetoder och om så kallade spökskrivare på högskoleprovet.

Kostnaden för att få tillgång till fuskmetoderna uppgår till 100 000 kronor, enligt SVT.

SVT Dolds kartläggning visar hur personer i 20-årsåldern som inte klarade gymnasiet, kort därefter ändå lyckades få toppresultat på högskoleprovet. SVT:s granskning visar bland annat hur en kvinna som inte talar svenska, lyckats få resultatet toppresultatet 1,85.

"Otroligt tråkigt"

Fusket har pågått i fem år. Flera av fuskarna går i dag på prestigeutbildningar och pluggar till läkare, jurister och tandläkare.

Universitets- och högskolerådet har lämnat en begäran till regeringen om att få tillåtelse att kroppsvisitera samtliga provdeltagare, rapporterar SVT. Dessutom vill man använda störningsutrusning i provlokalerna för att slå ut all mobil teknik – vilket Polismyndigheten och Försvarsmakten har tillgång till i dag.

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt och vi gör vad vi kan utifrån hur regelverket ser ut i dag, därav vår skrivning till regeringen om att man behöver titta på det här, säger Tuula Kousmanen avdelningschef på UHR till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag