Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stordalen: Sverige är storebror med klimatet

Se hela intervjun med Gunhild Stordalen i Di Hållbart Näringsliv. Klippet är från oktober förra året.
Gunhild Stordalen har engagerat sig för det norska miljöpartiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Oljeplattformen i Utsirahøyden.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN

OSLO. Gunhild Stordalen följer det norska valet med oro.

För Expressen ger filantropen och miljöaktivisten sin syn på den kontroversiella oljefrågan och varför hon röstar på Miljøpartiet De Grønne.

– Sverige är ju storebror och ligger längre fram i klimatfrågan, säger hon. 

Det har börjat skymma utanför Dagbladets valstudio vid Stortinget, där Gunhild Stordalen snart ska medverka. Hon följs överallt av ett dokumentärteam från norska TV2, som spelar in en film om hennes nya engagemang i livsmedelsfrågan. 

En sektor som står för stora utsläpp men ofta glöms bort i klimatdebatten, enligt Stordalen.

– Vi pratar för lite om maten. Forskningen visar att vi inte har en chans att klara klimatmålen utan en dramatisk omställning av livsmedelssystemen, hur vi producerar och konsumerar mat. Vi vet att vi måste skära ner på köttet men få länder har en plan för hur det ska gå till, säger hon.

”Skägget i brevlådan”

Men det är oljan som är Norges akilleshäl. Stordalen har under valrörelsen kampanjat för Miljøpartiet De Grønne, som villkorar sitt stöd för en rödgrön regering med att landet ska sluta leta efter ny olja.

– Det är en väldigt känslig fråga. Men det är naivt att tro att Norge kan fortsätta pumpa olja tills vi blir blå i ansiktet. Vi är duktiga på att prata om våra inhemska utsläpp men struntar i att räkna med oljan som vi säljer utomlands. Vi hävdar att norsk olja är bättre och renare. Det håller inte. Framtiden är grön och om Norge inte hänger med i utvecklingen kommer vi snart att sitta med skägget i brevlådan, säger Gunhild Stordalen.

Miljøpartiet De Grønne har funnits i Norge sedan slutet av 1980-talet men aldrig klarat spärrgränsen på fyra procent. De har ofta gått bättre i mätningarna än på valdagen. Förhoppningen var att de senaste veckornas klimatdebatt, som uppstod i samband med rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, skulle ändra på det.

Gunhild Stordalen håller inte tillbaka när hon beskriver vikten av ett starkt miljöparti som sätter press på regeringen.

– Det här är det mest avgörande valet i vår livstid. Det som sker eller inte sker de kommande fem-tio åren kommer att få betydelse för hela mänskligheten. Det har aldrig varit viktigare vad man röstar på än i dag. Vi måste få en regering som sätter klimatet först.

Jämför med pandemin

Hon jämför med hanteringen av pandemin:

– Regeringen har haft över 200 presskonferenser om corona, som är en jätteliten våg jämfört med den tsunami som klimathotet och naturkrisen utgör. Det är bara ett parti i Norge som har krisinsikt och det är Miljöpartiet. Därför röstar jag på dem. 

Vad krävs för konsensus i klimatfrågan?

– Folk måste kunna visualisera en framtid där vi har klarat att lösa klimatproblemen, där människor lever mer hälsosamt och har en bättre välfärd. Mycket av motståndet, till exempel inom oljeindustrin, handlar om att människor är oroliga för sina jobb. Där måste politikerna komma med krispaket, precis som under pandemin. 

– Utan pandemistödet från myndigheterna hade till exempel den bransch som min exman arbetar med inte klarat sig, säger hon och syftar till hotellmagnaten Petter Stordalen.

Hyllar Greta och Sverige

Enligt Gunhild Stordalen är social rättvisa och jämlikhet centralt i klimatomställningen. Hon berömmer Sveriges satsningar på industrin.

– Sverige är ju storebror och ligger längre fram i klimatfrågan. Sverige har visat att grön tillväxt är möjlig. Det är där det stora slaget står, att visa möjligheterna med en cirkulär ekonomi.

Stordalen tror att klimatdebatten kommer att fortsätta växa i Norge, och skickar en hälsning till den svenska klimataktivisten Greta Thunberg:

– Greta har gjort mer för klimatet än alla världens klimatforskare tillsammans. Hon var på rätt plats vid rätt tillfälle och sa som det var: ”Our house is on fire”.

Fem fakta om Gunhild Stordalen

Vill inspirera till bättre vanor – för hälsan och miljön.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.