Stordalen sågar norska eliten: ”Dra åt helvete”

Gunhild Stordalen: ”Jag försöker leva som jag lär”
Gunhild Stordalen.
Foto: VANESSA CARVALHO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/REX/IBL

Norska eliten inom politik och näringsliv samlas nästa vecka för Arendalsuka, Norges Almedalen.

Men Gunhild Stordalen är skarpt kritisk till årets upplägg.

”Det verkar som om Arendalsuka vill säga följande till resten av världen: ’Dra åt helvete’”, skriver Stordalen i Dagens Næringsliv.

Arendalsuka – norska Almedalen – där ”politiker och organisations- och näringsliv i Norge möts” arrangeras den 15 till 19 augusti i Arendal i södra delen av landet.

Miljöaktivisten och läkaren Gunhild Stordalen har tillsammans med Geir Olsen, Europachef för konsultföretaget Kearney, skrivit en debattartikel i Dagens Næringsliv. De anklagar arrangörerna av Arendalsuka för att vara ointresserade av vad som sker i omvärlden som kriget i Ukraina, covidpandemin och klimatkrisen.

”Även om OECD säger till oss att vi inte är nära att nå våra egna klimatmål ska vi under Arendalsuka inte diskutera innehållet i, eller vägen ut ur, kriserna”, skriver Stordalen och Olsen och fortsätter:

”Vi är inbjudna att sitta längs kanten av fjorden, vilse i vår egen utmärkta reflektion. Medan världen brinner.”

Svaret: ”Läs igenom programmet en gång till”

Debattörerna skriver att programmet antyder att årets Arendalsuka ”mest blir en spegel” och att det är ”pinsamt att vi står där och stirrar på oss själva”.

”Det verkar som om Arendalsuka vill säga följande till resten av världen: ’Dra åt helvete, vi bestämmer själva, kom inte hit och blanda dig i vår värld’”, skriver Stordalen och Olsen.

Harald Stanghelle, chef för programnämnden på Arendalsuka, svarar på kritiken.

– Huvudprogrammet är mer internationellt orienterat än någonsin tidigare. Flera stora internationella aktörer kommer och talar, bland annat Australiens förre premiärminister Kevin Rudd, fredspristagaren Lech Wałęsa från Polen och WHO-chefen doktor Tedros. Jag skulle rekommendera Stordalen och Olsen att läsa igenom programmet en gång till, säger Stanghelle.

”Lyste tyvärr med sin frånvaro”

Han säger att programmet kanske inte är perfekt, men hänvisar till att klimat/miljö är det vanligast förekommande ämnet under årets Arendalsuka. Det förekommer vid 381 av 1 723 evenemang.

– Klimat och miljö speglar krisen i världen, säger Stanghelle.

Han nämner att man varje höst kan lämna in förslag till den kommande Arendalsuka. Till årets upplaga inkom 125 förslag till arrangörerna.

– Tyvärr lyste Stordalen och Olsen med sin frånvaro på listan, säger Stanghelle.

Fem fakta om Gunhild Stordalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.