Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbritanniens vändning – efter felaktiga siffrorna

Få de senaste nyheterna med Expressen TV
Folk ute och går på Londons gator.Foto: AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Matt Hancock, Storbritanniens hälsominister.Foto: GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTO / GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Storbritanniens dagliga coronastatistik kring dödstal kan skrotas helt, rapporterar The Telegraph.

Det efter uppgifter om att den kan vara överdriven.

Patienter som ”blir påkörda av en buss tre månader senare” efter att de testat positivt räknas in i statistiken, enligt forskare.

Liksom Sverige har Storbritannien redovisat antalet coronarelaterade dödsfall varje dag, genom hälsomyndigheten Public Health England.

Den 17 juli beställde hälsominister Matt Hancock en utredning av dödsstatistiken, efter uppgifter om att det kan vara överdriven. 

Forskare har uppgett att alla dödsfall i England där personen testats positivt för corona räknades in i statistiken. 

Det gällde även om offret ”hade en hjärtattack eller blev påkörd av en buss tre månader senare” efter att personen testats positivt och överlevt corona, rapporterar Reuters. 

Oxford University hittade exempel där personer som skrivits ut från sjukhus räknades in i dödsstatistiken, fast de återhämtat sig veckor eller månader tidigare.

Daglig rapportering kan slopas helt

Efter uppgifterna pausades rapporteringen, och utredningen om siffrorna väntas presenteras i veckan. Enligt uppgifter till The Telegraph kan rekommendationerna bli att nu börja presentera statistiken en gång i veckan, vilket skulle ge mer tid att granska siffrorna framöver.

”I England har vi valt att räkna in alla som dör och som testat positivt för covid-19, för att försäkra oss om att statistiken är så fullständig som möjligt.” säger en talesperson för Public Health England.

I Wales och Skottland har man i stället valt att sätta en gräns vid ett dödsfall inom 28 dagar efter ett positivt test. Sveriges dödsstatistik rapporteras på ett liknande sätt.

”Statistiken visar antalet personer med laboratoriebekräftad covid-19 som avlidit inom 30 dagar från provtagning, oavsett dödsorsak.” uppger Folkhälsomyndighens presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.