Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbritanniens svar till Iran om svenska tankern

”Vi jobbar vidare för att få tillgång och direktkontakt med besättningen”.
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. Foto: ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK / ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Brittiskflaggade oljetankern Stena Bulk efter att den beslagtagits av iranska styrkor. Foto: TASNIM NEWS AGENCY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Theresa May har kallat till ett krismöte på måndag, enligt AFP. Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien väntas på söndagen agera mot Iran genom att frysa landets tillgångar.

Detta som svar på att iranska styrkor beslagtog en svensk-brittisk oljetanker i Hormuzsundet i fredags.

Fartygets svenska ägare Stena Bulk bekräftar att de ännu inte varit i kontakt med de 23 personer som befinner sig på tankern.

– Men vi har talat med källor som bekräftar att de är vid god hälsa, säger Erik Hånell, vd på Stena Bulk, till Expressen TV.

Enligt AFP har Theresa May kallat till krismöte på måndag. 

Utrikesminister Jeremy Hunt väntas på söndagen offentliggöra Storbritanniens svar på att Iran beslagtagit en svenskägd brittisk oljetanker i Hormuzsundet för två dagar sedan.

Dessa åtgärder ska innehålla både diplomatiska och ekonomiska insatser, bland annat att frysa iranska tillgångar i Storbritannien, enligt The Telegraph.

Några åtgärder har ännu inte presenterats – men enligt nyhetsbyrån AFP har Theresa May kallat till krismöte på måndag. Där ska man bland annat diskutera framtiden för transporter i området ur ett säkerhetsperspektiv, samtidigt som premiärministern informeras om den senaste utvecklingen. 

Storbritannien kan också försöka övertyga EU och FN om att återinföra de sanktioner som lyftes i och med kärnvapenavtalet med Iran 2016, skriver tidningen. 

Svenska utrikesdepartementet har tidigare klargjort att det ligger det på Storbritannien att agera i frågan, eftersom Stena Impero är registrerat där.

Ännu ingen kontakt med besättningen

Erik Hånell, vd på Stena Bulk, säger att de ännu inte haft någon direkt kontakt med besättningen, men hoppas att få besked om detta under dagen. 

– Vi jobbar vidare för att få tillgång och direktkontakt med besättningen, men vi har talat med källor som bekräftar att de är vid god hälsa, säger Erik Hånell till Expressen TV.

– Vi har ingen anledning att tro något annat än att de är vid god hälsa, det har vi fått från flera källor. Vi har daglig kontakt, timme för timme så att säga, med brittiska myndigheter.

Besättningen består av personal från Indien, Lettland, Filippinerna och Ryssland. Det finns varken svenska eller brittiska medborgare ombord på oljetankern.

– Vi jobbar med de officiella vägarna som finns genom att få tillstånd av de iranska myndigheterna i samarbete med de brittiska myndigheterna att få tillstånd att prata med besättningen ombord.

Under söndagseftermiddagen säger Stena Bulk att deras formella förfrågan att träffa besättningen har tagits emot av Iran, men att de inte fått något svar.

– Vår personal i Indien, Lettland, Filippinerna och Ryssland är i ständig kontakt med deras familjer och vi kommer fortsätta göra allt som är mänskligt möjligt för att hålla dem informerade och erbjuda dem stöd på alla sätt vi kan, säger Erik Hånell i ett uttalande.

Tankern beslagtogs som hämnd

Stena Bulk säger att de inte vet varför deras tanker beslagtogs, men under lördagen förklarar Irans väktarråd – som väljs av parlamentet och landets religiösa ledare och kan liknas vid ett parlamentariskt överhus – att det handlar om hämnd.

Händelsen inträffade samma dag som myndigheter på brittiska Gibraltar meddelade att en iransk oljetanker stoppats av och kommer hållas kvar utanför Gibraltar.

Enligt Storbritanniens marinkår misstänks fartyget ha skeppat olja till Syrien, vilket strider mot ett EU-handelsförbud.

Väktarrådet bekräftar att Stena Impero beslagtogs som svar till att den iranska oljetankern sitter fast i Gibraltar, skriver Sky News.

– Regeln om ömsesidigt agerande är välkänd i internationell lag, säger väktarrådets talesperson Abbas Ali Kadkhodaei till den iranska nyhetsbyrån Fars.