Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brittiska ministern avgår – i protest mot Boris Johnson

En av flera ministrar som väntas avgå.
Philip Hammond. Foto: GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTO / GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Boris Johnson. Foto: IMAGEPLOTTER/SHUTTERSTOCK / IMAGEPLOTTER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ministern Sir Alex Duncan avgår i protest mot att Boris Johnson ser ut att bli Storbritanniens nästa premiärminister, skriver The Independent

Före honom har flera andra ministrar hotat med samma sak om Johnson röstas igenom på tisdagen.

Den konservative parlamentarikern Sir Alex Duncan avgår från sin post som minister i brittiska utrikesdepartementet. Detta gör han i protest mot att Boris Johnson nu ser ut att kunna bli premiärminister.

På tisdagen släpps de 160 000 rösterna från Tories-medlemmarna som avgör om det blir Boris Johnson eller Jeremy Hunt.

Duncan är den första ministern att avgå innan omröstningen har hållits, men flera har hotat med samma sak om Johnson går segrande ur partiledarstriden. Finansministern Philip Hammond gjorde under söndagen klart att han avser avgå om Johnson vinner. Samma sak har justitieministern David Gauke gjort. 

Johnson vill lämna ”eller dö”

Brexitförespråkaren Boris Johnson har gjort det tydligt att han, om han blir vald, tänker se till att Storbritannien lämnar EU senast den 31 oktober – ”eller dö, oavsett vad som händer”, som han tidigare uttryckt det. 

Jeremy Hunt, som tidigare var emot att landet skulle lämna unionen, har inte varit lika vokal om Storbritanniens öde, men har också sagt att han kommer se till att man lämnar. Han har dock sagt att 31 oktober inte är definitivt, utan att han kan tänka sig att skjuta upp datumet för att förhindra en hård brexit, det vill säga en utan avtal med EU.