Storbritanniens besked: Hård brexit om 38 dagar

Lars Anell, tidigare EU-ambassadör, om förhandlingarna om stödpaket i EU.
Boris Johnson.
Foto: ANDREW PARSONS / NO10 DOWNING STREET / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66
Före detta premiärminister Theresa May.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien ger EU 38 dagar.

Om det inte finns ett avtal före den 15 oktober accepterar Boris Johnson en ”No deal”.

Enligt the Telegrafh är Boris Johnson tydlig med att Storbritannien ”varken kan eller vill kompromissa betydelsen av att vara ett oberoende land”, för att få handelsavtal som är ”bra för Storbritannien”. 

På tisdag träffar Lord Frost, chefsförhandlare för Brexit, EU:s motsvarighet Michel Barnier för ytterligare den ”åttonde rundan” av förhandlingar. En nionde är planerad i Bryssel senare i september.

38 dagar

Men redan nu är Boris Johnson tydlig: Ett avtal måste vara framme den 15 oktober. Om EU och Storbritannien inte är överens då accepterar man en hård brexit. Enligt Lord Frost har Boris Johnsons regering ”lärt sig läxan” av hur Theresa Mays dito hanterade förhandlingarna, och kommer inte gå i samma fälla. 

Den 15 oktober håller det Europeiska rådet möte – då är det också deadline. 

”Det finns ingen poäng i att tänka på att det här pågår efter den tidpunkten. Om vi inte är överens då, då ser jag inte att det blir fri handel mellan oss och vi borde båda acceptera det och gå vidare”, säger Johnson, enligt the Telegrafh. 

Däremot stänger inte Storbritannien dörren helt för att slutföra en affär i efterhand, om man inte är överens till den 15 oktober. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.