Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iran: Besättningen från den beslagtagna tankern mår bra

Hör Stena Bulks vd Erik Hånell i Expressen TV.
Här bordar maskerade iranska specialstyrkor den svenskägda oljetankern via rep från en hovrande helikopter.Foto: Fars News Agency / Fars News Agency
Det visar en propagandafilm från den iranska nyhetsbyrån Fars News.Foto: Fars News Agency / Fars News Agency
Svenskägda Stena Bulk Impero beslagtogs av iranska styrkor under fredagen. Foto: STENA BULK / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt. Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK / WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Här bordar maskerade iranska specialstyrkor den svenskägda oljetankern via rep från en hovrande helikopter.

Det visar en propagandafilm från den statliga iranska nyhetsbyrån Fars News.

Storbritannien varnar för ”allvarliga konsekvenser” om inte Iran släpper fartyget.

På söndagen meddelade iranska myndigheter att besättningen är vid god hälsa, rapporterar Reuters.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt varnar för ”allvarliga konsekvenser” om oljetankern Stena Impero och dess besättning på 23 personer inte släpps omedelbart.

”Iran väljer en farlig väg bestående av olagligt och destabiliserande beteende efter Gibraltars lagliga omhändertagande av olja på väg till Syrien”, skriver han i ett uttalande på Twitter under lördagen.

https://twitter.com/Jeremy_Hunt/status/1152473133766631424

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif hävdar bestämt motsatsen, och skriver på Twitter att ”till skillnad från sjöröveriet i Gibraltars sund sker våra handlingar i den Persiska viken för att upprätthålla internationella sjöfartsregler”.

”Storbritannien måste sluta agera medhjälpare till USA:s ekonomiska terrorism”, står det längre ner i samma inlägg.  

Bilderna visar bordningen

Försvarsministern Penny Mordaunt beskriver Teherans agerande som ”fientligt”.

Hon säger till Sky News att iranska styrkor tog kontroll över fartyget medan det seglade i omanska vatten.

I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Storbritannien att Irans agerande ”utgör olaglig inblandning”, rapporterar Reuters.

Fartyget utövade sin rätt att passera genom internationella vatten i enlighet med internationell lag”, står det i brevet.

Propagandabilder, publicerade av den statliga iranska nyhetsbyrån Fars News Agency, visar hur specialstyrkor bordar den svenskägda oljetankern. Från en helikopter som hovrade ovanför fartygen firade de maskerade männen sig ner.

Besättningen, bestående av 23 personer, mår under omständigheterna bra, enligt Stena Bulk.

Här ockuperas Stena Impero på havet.
Propagandabilder, publicerade av den iranska nyhetsbyrån Fars News Agency, visar hur specialstyrkor bordar den svenskägda oljetankern.Foto: Fars News Agency / Fars News Agency
Från en helikopter som hovrade ovanför fartygen firade de maskerade männen sig ner.Foto: Fars News Agency / Fars News Agency
Besättningen, bestående av 23 personer, mår under omständigheterna bra, enligt Stena Bulk.Foto: Fars News Agency / Fars News Agency

Tankern beslagtogs som hämnd

Brittiska regeringens uttalanden kom strax efter att Irans väktarråd – som väljs av parlamentet och landets religiösa ledare och kan liknas vid ett parlamentariskt överhus – bekräftade varför Stena Impero beslagtagits.

Händelsen inträffade samma dag som myndigheter på brittiska Gibraltar meddelade att en iransk oljetanker stoppats av och kommer hållas kvar utanför Gibraltar.

Enligt Storbritanniens marinkår misstänks fartyget ha skeppat olja till Syrien, vilket strider mot ett EU-handelsförbud.

Väktarrådet bekräftar att Stena Impero beslagtogs som svar till att den iranska oljetankern sitter fast i Gibraltar, skriver Sky News.

– Regeln om ömsesidigt agerande är välkänd i internationell lag, säger väktarrådets talesperson Abbas Ali Kadkhodaei till den iranska nyhetsbyrån Fars.

Storbritannien måste agera

Stena Impero är registrerat i Storbritannien men ägs av svenska företaget Stena Bulk, ett dotterbolag till rederiet Stena Line.

Därför ligger det på Storbritannien att agera i frågan, enligt svenska utrikesdepartementet.

– Vi undersöker uppgifterna. Vi kan konstatera att fartygets flaggstat är Storbritannien. Inga svenskar finns ombord på fartyget, säger Moa Häggblom, presskommunikatör på UD.

– När ett fartyg med last och besättning blir kvarhållet i en kuststat, så är det flaggstaten som har den folkrättsliga möjligheten att agera enligt FN:s havsrättskonvention. Flaggstaten är det land där fartyget är registrerat.

Ingen kontakt med fartyget

Erik Hånell, vd på Stena Bulk, säger till SVT Nyheter:

– Besättningen mår under omständigheterna bra.

Tidigare, under lördagsmorgonen, hade man inte lyckats komma i kontakt med besättningen.

Erik Hånell berättar att Stena Bulk kommunicerar med både svenska och brittiska regeringen för att försöka få fartyget släppt så fort som möjligt och etablera kontakter med iranska myndigheter.

Vet ni varför fartyget tagits i beslag?

– Nej, inte mer än vad vi läser i medierna och de uttalanden som gjorts av iranska myndigheter där man säger att fartyget var på iranskt vatten, men det finns klara bevis på att så var inte fallet. Vi har än så länge frågetecken som svar på varför det har skett.

Stena Impero hålls nu i den iranska hamnen Bandar Abbas tills vidare, och det finns ännu inga uppgifter om att några av de 23 sjömännen ombord har kommit till skada.

I ett pressmeddelande i går eftermiddag uppgav Stena Line att man varit i kontakt med en marin myndighetschef i Bandar Abbas, som meddelat att besättningen är vid god hälsa och att fartyget är ankrat i närheten.

Myndighetschefen ska också ha upprättat en formell begäran om att företaget ska få besöka besättningsmedlemmarna och fartyget. 

På söndagen meddelade iranska myndigheter via statsmedia att besättningen är i säkerhet och vid god hälsa, rapporterar Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.