Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbritannien varnar för ökat terrorhot i Sverige

Den 7 april 2017 utförde Rakhmat Akilov ett terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. Fem personer dödades. Akilov är dömd till livstids fängelse.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens utrikesdepartement har utökat sin terrorvarning för Sverige.

Brittiska UD har Sverige i den högsta varningsnivån av de nordiska länderna.

– Våra råd tydliggör att terrorister sannolikt kommer att utföra attacker i Sverige, svarar Shaun Gibbs, presschef för brittiska UD i ett mejl.

Via sin hemsida skriver Storbritanniens utrikesdepartement att de under tisdagen utökat sin terrorvarning för Sverige ”på grund av ett ökat hot” - man använder formuleringen ”reflecting an increased threat”. 

Förändringen ska alltså spegla – som brittiska UD anser – ett ökat hot.

Via hemsidan skriver de också att:

”Det är väldigt sannolikt att terrorister utför attacker i Sverige. Attackerna kan vara urskillningslösa, bland annat på platser som besöks av turister.”

”Det finns ett förhöjt hot om terrorattacker globalt mot brittiska intressen och brittiska medborgare, från grupper eller individer som motiveras av konflikten i Irak och Syrien. Du bör vara vaksam.”

Brittiska UD: En attack är sannolik

Det brittiska utrikesdepartementets presschef, Shaun Gibbs, motiverar beslutet i ett mejl till Expressen. 

"Vi uppdaterade våra reseråd för Sverige den 13 november för att spegla vår bedömning av ett ökat terrorhot. Våra råd tydliggör att terrorister sannolikt kommer att utföra attacker i Sverige. Däremot ger vi inga råd emot att resa till någon del av Sverige..." skriver han och fortsätter:

"Att hålla brittiska medborgare trygga utomlands är FCO:s primära syfte. Vi granskar ständigt våra råd om trygghet och säkerhet utomlands – inkluderat hotet från terrorism – för att människor ska kunna ta informerade beslut inför resor".

Vad det gäller svenska utrikesdepartementet hänvisar de vidare till Regeringskansliet, som i sin tur hänvisar till Säpo.

Säpo: Vi kan inte recensera

Dag Enander vid Säkerhetspolisens presstjänst bekräftar att de känner till förändringen.

– Vi har kännedom om att förändringen gjorts, men vi kommenterar inte vilka bedömningar andra länder gör. De har gått från en formulering till en annan formulering, men vi kan inte recensera den bedömningen.

Han berättar att Säpos bedömning för hotnivån i Sverige ligger oförändrad.

– Det ligger kvar på en förhöjd nivå. En trea på en femgradig skala. Där den legat sedan hösten 2010.

Av de nordiska länderna varnar brittiska UD mest för terrorattacker i Sverige.

För Island sägs att attacker inte kan uteslutas och för Finland heter det att man inte kan utesluta terrordåd. I Norge och Danmark anses terrordåd vara ”troliga”. När det kommer till Sverige anser brittiska utrikesdepartementet att det är ”väldigt troligt” att terrordåd kommer utföras.

När det gäller länder som USA, Ryssland, Egypten och Israel används samma formulering som för Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.