Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbritannien stoppar skotsk könsidentitetslag

Skottlands försteministern Nicola Sturgeon.
Foto: RUSSELL CHEYNE / AVALON / STELLA PICTURES/RUSSELL CHEYNE / AVALON AVALON
Lagstiftningen har skapat spaltmeter av debattinlägg och upptrissade känslor och bland andra författaren J.K. Rowling har varit skarpt kritisk mot lagändringen
Foto: ROBIN PLATZER / SIPA USA/IBL

För första gången använder sig Storbritannien av möjligheten att stoppa lagar som det skotska parlamentet godkänt och klubbat igenom. 

Lagen som engelsmännen satt stopp för hade underlättat bytet av juridiskt kön. 

– Det här är en fullskalig attack på vårt demokratiskt valda parlament, kommenterar den skotska försteministern Nicola Sturgeon på Twitter.

Skottland vill ändra flera av sina lagar kring juridiskt kön. Det skotska parlamentet vill göra det enklare att byta juridiskt kön. Läkarintyg ska inte längre behövas för att styrka könsdysfori (upplevelsen att det fysiska könet inte stämmer överens med den könsidentitet personen har), åldergränsen var tänkt att sänkas till 16 år och den tid som man ska ha levt i sin nya könsidentitet kortas till tre månader, mot dagens två år. 

Lagstiftningen har skapat spaltmeter av debattinlägg och upptrissade känslor och bland andra författaren JK Rowling har varit skarpt kritisk mot lagändringen. 

Men nu ser den ut att inte längre bli av – trots att det skotska parlamentet röstat ja till förändringarna med röstsiffrorna 86-39. 

Storbritannien kommer säga nej. Något som Dagens nyheter tidigare rapporterat om. 

Den brittiska, konservativa regeringen uppges enligt The Times bland annat vara oroliga för att manliga fångar kommer utnyttja lagen för att få sitta av sina straff i kvinnofängelser, men Rishi Sunaks regering ser också möjligheten att vinna röster på en hård linje. Det här har fått hans minister med ansvar för Skottland, Alister Jack, att lägga in sitt veto. 

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon rasar. Hon skriver på Twitter att det är en fullskalig attack mot det skotska demokratiska parlamentet och att det brittiska beslutet är början på en farlig utveckling där Westminister kommer blanda sig i det skotska parlamentets angelägenheter allt mer. 

https://twitter.com/NicolaSturgeon/status/1615047894402273283

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.