Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbritannien kan stänga ner helt efter kraftig ökning

Anders Tegnell hyllas för sin hantering av coronakrisen i brittiska The Sun. Statsepidemiologen kallas ”iskall” och ”en hjälte” för sitt val att skippa en nationell nedstängning.
Protester mot nya restriktioner på Trafalgar Square i London under lördagen.Foto: MATTHEW CHATTLE/SHUTTERSTOCK / MATTHEW CHATTLE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto: MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK / MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Efter att 4 422 personer testats positivt för coronaviruset under lördagen överväger nu brittiska regeringen drastiska åtgärder för att få bukt på smittspridningen. 

Det var den högsta siffran för nya dagliga fall sedan i maj.

Nu kan Storbritannien ”slå av strömbrytaren” – och stänga landet helt i två veckor.

– Vi kommer att göra det som krävs för att skydda människor, säger hälsoministern Matt Hancock till Sky News.

41 759 dödsfall har hittills bekräftats i sviterna av viruset i Storbritannien. 

Efter att britterna haft den värsta smittodagen sedan 8 maj med 4 422 nya fall under lördagen överväger nu premiärminister Boris Johnson drastiska åtgärder för att få kontroll över smittspridningen. 

Sedan i måndags får inte grupper större än sex personer samlas, och nu pratas det om att landet ska genomgå en två veckor lång total nedstängning för att få kontroll över smittspridningen, rapporterar Sky News

Flera lokala nedstängningar har redan implementerats, men snart kan hela Storbritannien komma att omfattas. Brittiska regeringen kommer under söndagen att sammanträda för att diskutera hur man ska ta det vidare, skriver The Guardian

Om Storbritanniens strömbrytare ”slås av” skulle det innebära att britterna endast får umgås inom hushållet. Pubar och restauranger skulle stängas helt, samtidigt som stränga regler över hur folk får röra sig i samhället skulle bli ett faktum. 

”Vi har inte råd att vara långsamma”

Landets hälsominister har sagt att regeringen helst undviker en landsomfattande stängning av samhället, men han utesluter inte att det kan bli verklighet. 

– Vi kommer att göra det som krävs för att skydda människor, säger Matt Hancock till Sky News.

Under lördagen samlades hundratals människor på Trafalgar Square i London för att demonstrera mot de nya förmodade restriktionerna. 

Enligt The Sun kommer Boris Johnson att meddela vilken riktning landet kommer ta på tisdag. Stöd för tuffare åtgärder finns bland annat hos Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister och Labourledaren sir Keir Stramer.

– Vi har inte råd att vara långsamma, säger oppositionsledaren enligt Sky News. 

Storbritannien tillåter inga sällskap på fler än sex personer.

Läs mer: Britternas oro efter nya nedstängningen

Läs mer: Behandlingen mot corona som räddar liv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.