Kändiskocken Jamie Oliver jublade över den nya skatten. "Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först", skriver han på Instagram. Foto: Ben Pruchnie / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEKändiskocken Jamie Oliver jublade över den nya skatten. "Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först", skriver han på Instagram. Foto: Ben Pruchnie / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Kändiskocken Jamie Oliver jublade över den nya skatten. "Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först", skriver han på Instagram.

 Foto: Ben Pruchnie / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Under onsdagen meddelade finansminister George Osborne att Storbritannien kommer införa en sockerskatt på läsk. Foto: Andrew Parsons / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESUnder onsdagen meddelade finansminister George Osborne att Storbritannien kommer införa en sockerskatt på läsk. Foto: Andrew Parsons / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Under onsdagen meddelade finansminister George Osborne att Storbritannien kommer införa en sockerskatt på läsk. Foto: Andrew Parsons / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Storbritannien inför sockerskatt på läsk

Publicerad

Nu står det klart att Storbritannien inför en sockerskatt på läsk.

Beskedet fick den brittiske tv-kocken Jamie Oliver att jubla.

"Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först", skriver han på sitt officiella Instagramkonto.

Under onsdagen meddelade finansminister George Osborne att Storbritannien kommer införa en sockerskatt på läsk.

Skatten ska riktas direkt mot läsktillverkaren och vara på plats om två år.

– När jag ser tillbaka på min tid här i parlamentet så är jag inte beredd att säga till mina barns generation: "Jag är ledsen. Vi visste att det fanns problem med söta drycker. Vi visste att det orsakade sjukdomar. Men vi duckade för de tuffa besluten och gjorde ingenting", säger Osborne enligt The Independent.

Tv-kocken Jamie Oliver jublar

Regeringen räknar med att få in 520 miljoner pund per år på skatten, det motsvarar drygt sex miljarder svenska kronor, och pengarna ska läggas på att dubbla idrottsundervisningen i grundskolan.

Och när beskedet om sockerskatten kom jublade den brittiske tv-kocken och krögaren Jamie Oliver. Han har under en längre tid kampanjat starkt för en sockerskatt - detta då brittiska barn blivit allt mer överviktiga.

På sitt Instagramkonto skriver Jamie Oliver:

"Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först. Det här är djärvt och modigt".

 

 

Aktiekurserna faller

Lika glada toner var det dock inte på börsen. Aktiekurserna för brittiska läsktillverkare har fallit flera procent efter beskedet, skriver The Financial Times.

En annan stor nyhet som finansminister Osborne släppte när han la fram regeringens nya budget var att han tänker införa subventionerat sparande för unga.

Alla britter som är under 40 år gamla och som sparar 4 000 pund ska få en bonus på 1000 pund av staten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag