Storbritannien inför sockerskatt på läsk

Kändiskocken Jamie Oliver jublade över den nya skatten. "Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först", skriver han på Instagram.
Foto: Ben Pruchnie / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Under onsdagen meddelade finansminister George Osborne att Storbritannien kommer införa en sockerskatt på läsk.
Foto: Andrew Parsons / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Nu står det klart att Storbritannien inför en sockerskatt på läsk.

Beskedet fick den brittiske tv-kocken Jamie Oliver att jubla.

"Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först", skriver han på sitt officiella Instagramkonto.

Under onsdagen meddelade finansminister George Osborne att Storbritannien kommer införa en sockerskatt på läsk.

Skatten ska riktas direkt mot läsktillverkaren och vara på plats om två år.

– När jag ser tillbaka på min tid här i parlamentet så är jag inte beredd att säga till mina barns generation: "Jag är ledsen. Vi visste att det fanns problem med söta drycker. Vi visste att det orsakade sjukdomar. Men vi duckade för de tuffa besluten och gjorde ingenting", säger Osborne enligt The Independent.

Tv-kocken Jamie Oliver jublar

Regeringen räknar med att få in 520 miljoner pund per år på skatten, det motsvarar drygt sex miljarder svenska kronor, och pengarna ska läggas på att dubbla idrottsundervisningen i grundskolan.

Och när beskedet om sockerskatten kom jublade den brittiske tv-kocken och krögaren Jamie Oliver. Han har under en längre tid kampanjat starkt för en sockerskatt - detta då brittiska barn blivit allt mer överviktiga.

På sitt Instagramkonto skriver Jamie Oliver:

"Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först. Det här är djärvt och modigt".


https://www.instagram.com/p/BDBASCuq25s/

Aktiekurserna faller

Lika glada toner var det dock inte på börsen. Aktiekurserna för brittiska läsktillverkare har fallit flera procent efter beskedet, skriver The Financial Times.

En annan stor nyhet som finansminister Osborne släppte när han la fram regeringens nya budget var att han tänker införa subventionerat sparande för unga.

Alla britter som är under 40 år gamla och som sparar 4 000 pund ska få en bonus på 1000 pund av staten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.