Danmark måste nu göra stora insatser för att stoppa spridningen av coronaviruset.
Det var meddelandet från statsminister Mette Frederiksen under en pressträff på tisdagskvällen.
– Nu måste vi göra allt vi kan, säger hon och uppmanar det danska folket: Stanna hemma så mycket som möjligt.
Folksamlingar om fler än 10 personer förbjuds, restauranger, gym och barer stängs.
Trump inför krispaket
Under tisdagen föreslog Trumpadministrationen ett stimulanspaket på 850 miljarder dollar.
Förslaget innebär också ekonomisk hjälp till den amerikanska flygindustrin på 50 miljarder.
USA-börserna återhämtade sig något efter beskedet. Efter tio minuters handel steg S&P 500 med 0,8 procent medan Dow Jones steg 1,8 procent. Nasdaq lyfte 2,4 procent.
Uppmaningen till Mallorca-turisterna
Coronaviruset sprider sig även snabbt i Europa. I Spanien har antalet bekräftat smittade ökat med 2 000 personer i dag.
Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska utesluter inte heller att luftrummet ska stängas, och 25 000 turister som är kvar på Mallorca uppmanas nu att återvända hem, rapporterar El País.
Över 11 000 personer är bekräftat smittade i landet.
”Inser nu att vi inte kommer ha resurser”
Vilken metod som bäst bekämpar smittan har delat Europas länder.
Den brittiska regeringen har - liksom den svenska - skyndat långsamt i kampen mot coronaviruset.
I Storbritannien var det baserat på teorin om att uppnå flockimmunitet bland befolkningen. Premiärminister Boris Johnsons vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance menade att det gällde att fördröja men inte nödvändigtvis stoppa epidemin.
Men en ny rapport från Imperial College säger nu att denna strategi antagligen varit felaktig.
– Vi trodde att flockimmunitet skulle byggas upp, men vi inser nu att vi inte kommer att ha resurser för att klara av det, säger professor Azra Ghani vid Imperial Colleges avdelning för smittsamma sjukdomar.
”Flockimmunitet inte möjligt”
Den nya rapporten som publicerades under måndagskvällen säger att med flockimmunitetstrategin så kan så många som 250 000 britter komma att avlida av coronavirus.
”Vår viktigaste slutsats är att flockimmunitet inte är möjligt utan att kraftig utökning av sjukvårdsresurserna i Storbritannien och USA, antagligen en åttadubbling”, heter det bland annat.
Under måndagskvällen meddelade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att de nu inför hårdare restriktioner. På presskonferensen sa Johnson att de stoppar icke nödvändiga kontakter med andra människor, och även icke nödvändiga resor. Man bör undvika pubar, klubbar, restauranger och teatrar, rapporterar bland annat Sky News.
Rapporten fruktar också att antalet döda i USA kan uppgå till 2,2 miljoner. Det var bland annat denna rapport som fick USA:s president Donald Trump att tillkännage nya åtgärder under måndagen.
”Målet är att få spridningen att minska”
Rapporten säger nu att det enda sättet att bekämpa pandemin är att försöka strypa den.
”Den kräver social distansering av hela befolkningen, hemmaisolering och karantän i hushållen och kan kräva att skolor och universitet stängs.
Det är vad Kina gjort och vad Kina ser ut att ha lyckats med. Hård kinesisk kritik riktades i förra veckan i Global Times mot de svenska strategin att bekämpa viruset.
Men detta kommer att ta tid, varnar de brittiska rapportförfattarna. En av dem är Neil Ferguson, professor i epidemiologi. Så här säger han till New York Times.
– Vi har ingen klar exit-strategi. Vi kommer att behöva trycka ner viruset - ärligt talat tillsvidare - till dess att vi har ett vaccin.
Experterna säger också att det kommer att ta tid att skapa ett vaccin:
– Det är inte fem veckor borta. Vi vet att det handlar om minst 12 till 18 månader. Vi har svåra beslut att fatta, säger professor Azra Ghani.
Tegnell: ”Samma grundläggande strategi”
Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger att han inte ser den nya forskningsrapporten som att myndigheter och regeringen har en annan inställning än Sverige.
– Det är samma grundläggande strategi som vi har i Sverige att minska kontakten som kan vara smittförande på många olika sätt. Vi (länderna) är olika. I Sverige är inte sammankomsten under kvällen på puben, utan i hemmet.
Sverige har ingen tanke på att begränsa restaurangbesök så som Storbritannien nu gör.
– Nej. Det blir väldigt mycket mer komplicerat. Man kan hitta detaljskillnader på många håll. Men de grundläggande strategierna att minska de sociala kontakterna, framför allt för de äldre är huvudspåret.
https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/131/