Varningen: al-Qaida planerar nya attacker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bildbyrån
Al-Qaida stod bakom attacken mot tvillingtornen i New York i USA 2001.
Foto: GENE BOYARS / AP

Terrororganisationen al-Qaida växer sig starkare.

Enligt brittiska myndigheter planerar organisationen nya attacker mot passagerarflygplan och flygplatser, uppger the Sunday Times .

– Hotet mot flygtrafiken är verkligt, säger säkerhetsministern Ben Wallace till tidningen.

Den 11 september 2001 utförde terrororganisationen al-Qaida attentaten mot tvillingtornen i New York och flera andra civila och militära byggnader i USA. 2 996 personer dödades och ytterligare 6 000 skadades.

Nu uppges hotbilden från organisationen ha höjts igen. 

Enligt brittiska myndigheter handlar det om hot om attacker mot civilflygplan och flygplatser. Det på en sådan nivå att myndigheternas anställda hålls "vakna om nätterna", skriver the Sunday Times.

– Hotet mot flygtrafiken är verkligt. Flyget är fortfarande ett prestigefullt mål för de här terroristerna, säger den brittiska säkerhetsministern Ben Wallace till tidningen.

Eggas på av IS motgångar

Enligt säkerhetsministern kan terrorsekten IS motgångar ges som en anledning till att al-Qaida nu gör sig synliga igen. Risken finns att al-Qaida ska försöka ta tillbaka titeln som världens ledande terrorgrupp. 

– Al-Qaida satt tyst i ett hörn och försökte begripa sig på det 21:a århundradet, medan IS blev terrorismens senaste pojkband, men de har inte försvunnit – de har omorganiserat sig, förklarar Ben Wallace för the Sunday Times.

Terrororganisationen uppges vara i färd med att utveckla ny teknik som ska kunna ta ner flygplan. Enligt brittiska myndigheter har planer om att använda explosiva drönare också påträffats.

Uppgifterna kommer nu att påskynda utredningarna som sker på flygplatsen Gatwick i London. Det sedan okända drönare setts över flygfältet, vilket ledde till att flera flygavgångar ställdes in, skriver the Sunday Times.

Terrorattacker avvärjda i Sverige

Även i Sverige kommer uppgifter om planer på terrorattentat. I en intervju med TT berättar Säpochefen Klas Friberg att man avvärjt två attacker under det gångna året.

– Jag tycker att det är tragiskt att vi har den situation vi har. Vi har ungefär 3 000 personer som finns i extremistiska miljöer och som skulle kunna vara beredda att ta till våld. Nu har vi två ärenden som kommer att visa det, säger han till nyhetsbyrån.

Fallen Klas Friberg talar om är det nyliga tillslaget mot flera platser i Västsverige, samt razzian i april mot flera personer med uzbekiskt ursprung i Akalla i Stockholm och Strömsund i Jämtland.

Enligt Säpochefen tyder de avvärjda dåden på att hotet mot Sverige håller sig konstant. Hotnivån ligger fortsatt på nivå tre på den nationella skalan, vilket betyder att ett terrorattentat kan hända. 

Samtidigt menar han att det sannolikt har avvärjts fler terrorattentat än de två nämnda.

– Vi har ett ständigt pågående arbete som handlar om att analysera de ungefär 6 000 underrättelser som vi hanterar varje månad runt terrorbrott. I dem är jag helt säker på att vi vidtagit åtgärder som avvärjt, säger han till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.